WS: Δε "βλέπουν" αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές

WS: Δε "βλέπουν" αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές
Αισιοδοξία στις επενδυτικές τάξεις - Κέρδη στους δείκτες με πετρελαϊκή στήριξη

Κέρδη καταγράφει η Wall Street αυτήν την ώρα, καθώς η πιθανότητα για μια ενδεχόμενη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων φαντάζει ισχνή στα μάτια των επενδυτών. Να σημειωθεί ότι η προέδρος της Fed, Janet Yellen, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την απόφαση της. Από τη μεριά της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η BoJ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, κάτι που ενθάρρυνε τους επενδυτές, ενώ παράλληλα υποστηρικτικά δρα και η άνοδος του αργού πετρελαίου.

Ειδικότερα, στα της Fed, το πιθανότερο σήμερα είναι να αφήσει σταθερά τα επιτόκια. Σύμφωνα με τηRoyal Bank of Scotland, οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 22%. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σήμερα στις 9 μμ ώρα Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Janet Yellen.

"Νομίζω ότι οι συγκρατημένες δηλώσεις της Lael Brainard την προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησαν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια σήμερα" είπε ο Peter Boockvar, αναλυτής τηςThe Lindsey Group. "Εάν η Lael συμφωνήσει σε μία αύξηση των επιτοκίων σήμερα μετά από αυτά που είπε την προηγούμενη εβδομάδα, θα ήταν κάπως ντροπιαστικό. Θα ενημερωθούμε σήμερα για το νέο πλάνο της Fed", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve,Lael Brainardείχε προειδοποιήσει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να προσέχει το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υποτονικού πληθωρισμού που πλήττει την Ευρώπη και την Ιαπωνία, παραμένοντας επιφυλακτική όσον αφορά τα επιτόκια. Η οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερα ρίσκα από μια πιθανή απροσδόκητη υποχώρηση της ζήτησης αντί από μια απροσδόκητη ενίσχυσης της ζήτησης, σημείωσε η Brainard σε ομιλία της στο Chicago Council on Global Affairs.

Αυτή η ασυμμετρία στους κινδύνους "συμβουλεύει σύνεση στην απομάκρυνση του διευκολυντικού χαρακτήρα της πολιτικής”, σημείωσε η Brainard. Την ίδια στιγμή, μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιολογούμενο την πορεία της πολιτικής μας "τους μήνες που θα ακολουθήσουν", πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμα ότι με τον αντίκτυπο [της πολιτικής] στον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας να είναι μέτριος και σταδιακός, "το επιχείρημα υπέρ μιας προληπτικής σύσφιξης της πολιτικής είναι λιγότερο ελκυστικό".

Πάντως, σημειώνεται ότι χθες ο Gross, ο «βασιλιάς των ομολόγων» διεμύνησε ότι οι επενδυτές παραείναι χαλαροί στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων κι ότι μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως. Συγκεκριμένα τοποθέτησε τις πιθανότητες στο 50-50.

Πάμε στους δείκτες τώρα, όπου ο βιομηχανικόςDow Jonesενισχύεται κατά 0,31% στις 18.185 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετροS&P 500κερδίζει 0,33% στις 2.146 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqσημειώνει κέρδη 0,25% στις 5.254 μονάδες.

Σταταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Goldman Sachs καθώς διαπραγματεύεται στα 167,66 δολάρια με άνοδο 1,19 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,71%. Ακολουθούνη 3M με κέρδη 0,63% όπως και η Home Depot με κέρδη 0,82%.

Στοναντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Coca Cola (-0,012%), η Johnson and Johnson (-0,03%) καιη Nike (-0,22%).

Στα του πετρελαίου,το αργό πετρέλαιο τύπου WTI σημειώνει κέρδη της τάξης του 2%, στα44,94 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 7,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ