Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ευρώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ευρώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ
«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, αλλά το ευρώ έχει περάσει τα stress test”

Αισιόδοξος ότι ηΕυρωζώνηθα ξεπεράσει τις δυσκολίες που γνωρίζει σήμερα εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MarketWatch.

ΟTrichet, επικεφαλής της ΕΚΤ την περίοδο 2003 – 2011, σημειώνει ότι η απαισιοδοξία για το μέλλον τηςΕυρωζώνηςείναι υπερβολική, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ακολουθεί με κάποια καθυστέρηση την αμερικανική καθώς γνώρισε τρεις χρηματοοικονομικές κρίσεις, αντί για δύο.

"Δεν λέω ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, δεν πηγαίνουν καλά. Αλλά φαίνεται ότι ο κύριος όγκος της παγκόσμιας συζήτησης για τηνΕυρώπηείναι υπερβολικά αρνητικός", αναφέρει οTrichet, ο οποίος σήμερα είναι στο δ.σ. του οικονομικού think tank Bruegel.

Σχολιάζοντας το νέο βιβλίο του διάσημου οικονομολόγου Joseph Stiglitz, ο οποίος έχει προτείνει τη διάλυση της Ευρωζώνης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι επαναφέρει στο προσκήνιο τις ίδιες ανησυχίες που υπάρχουν για τοευρώαπό την έλευση του τη δεκαετία του 1990. "Το ευρώ έχει περάσει τα stress test", υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή εκφράζει την αντίθεση του στη χρήση των κεντρικών τραπεζών σαν ελικόπτερα [που ρίχνουν χρήματα] για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ για την αμερικανική Federal Reserve σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να κάνει συνήθεια να αιφνιδιάζει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ