WS: Πετρέλαιο και μάκρο περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη

WS: Πετρέλαιο και μάκρο περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη
"Φρένο" στο ράλι της Apple - "Βουτιά" για πετρέλαιο - Στο επίκεντρο μάκρο και Fed

Κέρδη κατέγραψε σε επίπεδο εβδομάδας η Wall Street παρά τη σημερινή πτώση, η οποία δεν ήταν αρκετή για να «κόψει» μεγάλο ποσό καθώς περιορίστηκε στο τέλος. Αιτία για τις σημερινές απώλειες ήταν οι πολλαπλές πιέσεις από πετρέλαιο, μάκρο και χρυσό, οι ρευστοποίησεις στην Apple (αν και ήπιες, συγκριτικά με το εντυπωσιακό άλμα εβδομάδας) αλλά και το γενικότερο αβέβαιο κλίμα εν όψει Fed.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα χθεσινά απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ περιόρισαν τις πιθανότητες γιααύξηση των επιτοκίωντον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,2% και σε ετήσια βάση ανήλθε στο 1,1%. Υπενθυμίζεται ότι η Fed θέλει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, αμετάβλητη παρέμεινεη καταναλωτική εμπιστοσύνητον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 89,8 μονάδες έναντι 90,8 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς Λιβύη και Νιγηρία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στην τιμή πετρελαίου τις προηγούμενες μέρες. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2% στα 43,03 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο«βούλιαξε» 6,2%.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Apple υποχώρησε από το υψηλό έτους, σημειώνοντας απώλειες 0,5% στα 115,05 δολ. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση για την μετοχή μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις.

Επιπλέον ισχυρές πιέσειςασκήθηκαν στη μετοχή τηςDeutsche Bank (-9,4%)-διαπραγματεύεται στη Wall- μετά την απόφαση της διοίκησης να μην καταβάλει τα 14 δισ. δολάρια αποζημίωση που ζητά το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στους δείκτες τώρα, οDow Jonesέκλεισε μεαπώλειες 0,49% στις 18.123 μονάδες, οS&Pκατέγραψε πτώση 0,38% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaqκινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στις 5.244 μονάδες.

Στην εβδομάδαο Dow Jones ενισχύθηκε 0,2%, ο S&P 0,5% και ο Nasdaq 2,3%.

Στηναγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώστο 1,1159από 1,1244 την προηγούμενη μέρα.

Στηναγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουνίου καθώς υποχώρησε 0,6% στα 1.310 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έχασε 1,8%.

Στηναγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης,στο 1,69%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ