Η Deutsche Bank έβαλε σε... περιπέτειες τις ευρωαγορές

Η Deutsche Bank έβαλε σε... περιπέτειες τις ευρωαγορές
Σημαντικές απώλειες για DAX - Κατά 2% υποχώρησε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης

Με το χειρότερο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να «καταρρέουν» σα ντόμινο εν μέσω του νέου «πονοκεφάλου» της Deutsche Bank και να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 2%.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε ότι ο γερμανικός κολοσσός τηςDeutsche Bankπρέπει να πληρώσει 14 δισ. δολ. για να διακανονίσει τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με την γερμανική τράπεζα να απαντά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό, αλλά σε πολύ μικρότερο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η DB είχε 5,5 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για νομικές διαδικασίες για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου και έχει ανακοινώσει ότι περιμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανησυχία στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτηςEuro Stoxx 600να υποχωρήσει κατά 0,78% τερματίζοντας στις 337,67 μονάδες, ενώ ο γερμανικόςDAXέχασε 1,48% στις 10.277 μονάδες. Στη Γαλλία, oCAC 40σημείωσε απώλειες 0,75% στις 4.340 μονάδες και ο βρετανικόςFTSE 100κατέγραψε πτώση 0,33% στις 6.708 μονάδες.

Στηνπεριφέρεια, με ισχυρές απώλειες 2,2% έκλεισε ο ιταλικόςFTSE MIB, 0,72% έχασε ο ελβετικόςSMIκαι πτωτικά κατά 0,88% κινήθηκε ο ισπανικόςIBEX35. Σημαντική πτώση 1,61% υπέστη ο πορτογαλικός PSI 20, εν αναμονή της αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s. Τελικά η S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της χώρας, λίγο μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο νέος αυτός πονοκέφαλος με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο γερμανικός κολοσσός,έστειλε την μετοχή του 8,5% χαμηλότερα, παρασύροντας μαζί του και τις υπόλοιπες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ολόκληρη τηνΕυρώπη, εν μέσω ανησυχιών ότι τα πρόστιμα θα έχουν συνέχεια, φέρνοντας τις τράπεζες με νέες ανάγκες αντλήσεις κεφαλαίων σε ένα ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον. Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG και Royal Bank of Scotland Group.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, η RBS έκλεισε με απώλειες 4,5%, η Commerzbank υποχώρησε κατά 2,5%, η Barclays έχασε 2,5% και η UBS σημείωσε πτώση 2,5%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Phoenix Group Holdings επιβεβαίωσε ότι αξιολογεί μια πιθανή συμφωνία για την αγορά της βρετανικής Abbey Life Assurance Company, απαντώντας σε πρόσφατες εικασίες του Τύπου. Η εταιρεία τόνισε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Deutsche Bank σχετικά με την πιθανή εξαγορά της Abbey Life, αλλά προειδοποίησε πως δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ότι αυτές οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.

Παράλληλα, η Tullow Oil ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την γεώτρηση και δοκιμή του πεδίου Cara στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα μπορεί να φέρουν περί τα 25-70 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου δήλωσε πως στο πεδίο έγινε διάτρηση σε συνολικό βάθος 2.702 μέτρων και ότι ως αποτέλεσμα βρέθηκε μια στήλη αερίου 51 μέτρων και μια στήλη πετρελαίου 60 μέτρων.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ανοδικά κινήθηκαν οι μισθοί στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο του έτους, ωστόσο εμφάνισαν την πιο αδύναμη άνοδο των τελευταίων έξι ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ειδικότερα, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 0,9% το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση από το γ΄ τρίμηνο του 2010 και δείχνει σημαντική επιβράδυνση από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε καταγραφεί αύξηση 1,7%.

Συνολικά, το κόστος εργασίας αυξήθηκε μόλις 1% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας τη μικρότερη άνοδο από το α΄ τρίμηνο του 2014. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι μισθοί υποχώρησαν σε δύο μέλη της Ευρωζώνης, στην Ιταλία κατά 0,5% και στη Φιλανδία κατά 2,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ