WS: "Ξέμεινε" από στηρίγματα η αγορά

WS: "Ξέμεινε" από στηρίγματα η αγορά
Απώλειες με πιέσεις από μάκρο και πετρέλαιο - Ήπιο profit-taking για Apple

Πτωτικά κινούνται αυτήν την ώρα οι αμερικανικοί δείκτες, μετά και τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο χάριν στην «καλπάζουσα» πορεία της μετοχής της Apple, η οποία σήμερα δέχεται ήπιες ρευστοποιήσεις, πέφτοντας θύμα του.. συνηθισμένου profit-taking της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας. Παράλληλα ανρητικά δρουν τα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν ελαφρώς τον Αύγουστο και περισσότερο από όσο αναμενόταν, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται έπειτα από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ το αργό υποχωρεί κοντά στα 43 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτωτικά κινείται και ο χρυσός. Η αγορά πάντως οδεύει σε εβδομαδιαία κέρδη.

"Η Janet Yellen σίγουρα χαιρέτισε τα νούμερα (σ.σ. των τιμών καταναλωτή), επειδή τόσο καιρό ο χαμηλός πληθωρισμός επέμενε" τόνισε ο Jeremy Klein, στρατηγικός αναλυτής τηςFBN Securities.

Οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, αλλά παραμένουν ασθενείς. Σύμφωνα με το εργαλείοFedWatchτης CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα (στη συνεδρίαση της Fed στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν από το 12% στο 15%. Οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, ψάχνοντας για σημάδια που θα μαρτυρήσουν τις κινήσεις της Fed.

Βέβαια ο φόβος για τηνποσοτική σύσφιγξηπαραμένει ισχυρός και οι επενδυτές προχωρούν σε επιφυλακτικές κινήσεις όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed. Και ένα στοιχείο που δείχνει ότι η οικονομία ενισχύεται, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως πιθανότητα για "σήμα" αύξησης των επιτοκίων από τη Janet Yellen.

Δείκτες

Στους δείκτες τώρα, οDow Jonesυποχωρεί κατά 0,56% στις 18.110 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο τηςWall StreetS&P 500καταγράφει απώλειες 0,61% στις 2.134 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqυποχωρεί κατά 0,35% στις 5.231 μονάδες.

Σταταμπλό, Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Intel καθώς διαπραγματεύεται στα 37,7 δολάρια με άνοδο 1,14 δολαρίων ή σε ποσοστό 3,12%. Ακολουθούν η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 0,40% όπως και η Wal-Mart Stores με κέρδη 0,43%. ΗAppleκαταγράφει ήπιες ρευστοποίησεις κατά -0,55% μετά τη εντυπωσιακή πορεία της.

Στοναντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Merck (-0,1%), η General Electric (-0,222%) και η AT & T (-0,3%).

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα και οιτράπεζες, μετά τις ισχυρές απώλειες 9% των μετοχών τηςDeutsche Bank,μετά την πρόταση τουυπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να πληρώσει η τράπεζα14 δισ. δολ. για να διακανονίσει τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ένα τέτοιο ποσό θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν ποτέ επιβληθεί σε τράπεζα για την επίλυση δικαστικών διαμαχών.Πρόκειται για μια αρχική εκτίμηση του ποσού, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Deutsche Bank και της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο ποσό αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις που διεξάγουν οι δικηγόροι της τράπεζας με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Deutsche Bank αναμένεται να προβάλει ισχυρές ενστάσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και ο κλάδος της ενέργειας, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,1% στον δείκτη τιμών και 0,2% στον δομικό δείκτη. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 1,1% τον Αύγουστο, ενώ οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 2,3%.

Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι βασικός παράγοντας στην αξιολόγηση της Federal Reserve για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα (20 και 21 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν αν θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους.

Παράλληλα,αμετάβλητος παρέμεινε το Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο.Ειδικότερα, ο δείκτης παρέμεινε στις 89,8 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το University of Michigan, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 90,6 μονάδες.

"Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές αξιολογούν κάπως λιγότερο ευνοϊκά την οικονομική τους κατάσταση λόγω κυρίως των λιγότερων αναφορών για αύξηση του εισοδήματος", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Richard Curtin, διευθυντής της έρευνας. "Οι καταναλωτές πάντως παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές".Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 103,5 μονάδες, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο, από 107 τον Αύγουστο. Ο δείκτης για τις προοπτικές σε ορίζοντα έξι μηνών βελτιώθηκε στις 81,1 μονάδες από 78,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ