"Αναθαρρεύει" η Wall Street με νέο άλμα της Apple

"Αναθαρρεύει" η Wall Street με νέο άλμα της Apple
Η προσοχή παραμένει σε Fed και μάκρο - Κέρδη για αργό

Η Apple έδωσε το «έναυσμα» χθες σε μια «φοβισμένη» Wall Street (κυρίως λόγω Fed), καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό άλμα ανόδου, το οποίο μιμείται και σήμερα, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να ενισχύει το Nasdaq κατά 1% αυτήν την ώρα. Από «πίσω» ακολουθούν και οι υπόλοιποι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι σιγά σιγά «αναθαρρεύουν» χάριν και στην πετρελαϊκή στήριξη, κι όλα αυτά μετά τη δημοσίευση σχετικά αρνητικών μάκρο που επιβάρυναν το αβέβαιο κλίμα εν όψει της συνεδρίασης της Fed την άλλη εβδομάδα.

Όσον αφορά στησημερινήατζέντα, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης - και για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο - πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο "πυροδοτεί" ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να γνωρίζουν αύξηση, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά, την ώρα που οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες, παραπέμποντας σε έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesενισχύεται κατά 0,30% στις 18.088,73 μονάδες. ΟS&P 500σημειώνει άνοδο 0,33% στις 2.132,88 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqκερδίζει 0,59% στις 5.203,78 μονάδες.

Οι δείκτες βρίσκουν στήριξη στο νέο "άλμα" σχεδόν 3% για τη μετοχή τηςApple, η οποία σημειωτέον κινείται σε ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Στα του «μαύρου χρυσού», τοαργόανακάμπτει με +0,70% στα 43,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ τοΜπρεντκινείται υψηλότερα κατά 1,44% στα 46,51 δολάρια/βαρέλι.

Εν τω μεταξύ οχρυσός, πιστός στην συνηθισμένη συμπεριφορά του να κινείται αντίθετα με τους δείκτες, γνωρίζει ελαφρές απώλειες κατά 0,33% στα 1.322δολάρια ανά ουγκιά, καθώς τοδολάριοκερδίζει οριακά κατά 0,01% έδαφος έναντι του γιεν.

Στα τηςFed, η αγορά επικεντρώνει την προσοχή της στις προθέσεις της Τράπεζας, αναζητώντας σημάδια για το εάν θα κάνει την επόμενη κίνηση τον Σεπτέμβριο ή θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πάντως, σύμφωνα με τονMohamed El-Erianπου μίλησε στο CNBC, η Fed θα πρέπει να τελειώνει με την αύξηση του επιτοκίου της και να επαναλάβει ότι αυτός δε θα είναι ένας φυσιολογικός κύκλος αυξήσεων.

Σταμάκρο- που αποτελούν και βασικό κριτήριο για την όποια απόφαση της Fed - ο αριθμός τωναιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίαςαυξήθηκε ελαφρώς (κατά 1.000) την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την σταθερή αγορά εργασίας.

Παράλληλα, υποχώρησαν τον Αύγουστο οιλιανικές πωλήσειςστις ΗΠΑ, περνώντας σε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,3% τον Αύγουστο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 456,32 δισ. δολ. τον Αύγουστο.

Ηβιομηχανική παραγωγήυποχώρησε κατά 0,4% σε προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση τηςWall StreetJournal έκαναν λόγο για μείωση 0,2%. Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου που καταλαμβάνει πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής, υποχώρησε 0,4% τον Αύγουστο.

Οδείκτης τιμών παραγωγούπαρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη συνεχιζόμενων ήπιων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς τα στελέχη της Federal Reserve έχουν ανοίξει διάλογο για το εάν θα αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Τέλος, δύοπεριφερειακοί δείκτες μεταποίησης, εμφάνισαν βελτίωση τον Σεπτέμβριο, αλλά η περιοχή της Φιλαδέλφεια εμφάνισε μέτρια ανάπτυξη ενώ αυτή της Νέας Υόρκης παρέμεινε βυθισμένη σε ύφεση.ΟEmpire Stateδιαμορφώθηκε στις -2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις -4,2 μονάδες τον Αύγουστο, ενώο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed επιβραδύνθηκε στις 12,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι των 2 μονάδων του Αυγούστου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με νέα της έκθεση ηUBSπροειδοποιεί για "σύννεφα" στις αγορές, ενώ βλέπει πτώση έως και 10% στηWall Street. Ειδικότερα, η UBS επισημαίνει ότι η κορυφή για αυτόν τον μήνα στις αγορές έχει παρέλθει, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετοχές έχουν αφήσει πίσω τους τα υψηλά του Σεπτεμβρίου" και οδεύουν προς διόρθωση 8%-10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ