WS: Η σκυτάλη στις αγορές μετά τις χθεσινές απώλειες

WS: Η σκυτάλη στις αγορές μετά τις χθεσινές απώλειες
Επιχείρηση ανόδου με την προσοχή σε πετρέλαιο και Fed

Ευκαιρία για αγορές εκμεταλλεύτηκαν σήμερα οι επενδυτές από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, μετά και τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street. Εν τω μεταξύ η πτώση του πετρελαίου «κόβει» σημαντικό κομμάτι από τα κέρδη. Παράλληλα ο χρυσός ενισχύεται ,καθώς το δολάριο χάνει λίγο έδαφος έναντι του γιεν.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στις ΗΠΑ παραμένει και το "ερώτημα" του πότε θα προχωρήσει ηFederal Reserveστην αύξηση των επιτοκίων. Το εργαλείο FedWatch της CME δίνει 15% πιθανότητες σε μία αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα 0στη συνεδρίαση δηλαδή της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου-, ενώ και η Goldman Sachs, τη Δευτέρα, είχε μειώσει τις πιθανότητες για κίνηση από το 40% στο 25%.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesενισχύεται κατά 0,29% ή 52,60 μονάδες στις 18.119,35 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο τηςWall StreetS&P 500κινείται ανοδικά κατά 0,33% ή 7,27 μονάδες στις 2.134,38 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqσημειώνει κέρδη 0,65% ή 32,95 μονάδων στις 5.188,33 μονάδες.

Σταταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η 3M καθώς διαπραγματεύεται στα 177,34 δολάρια με άνοδο 1,27 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,72%. Ακολουθείη Caterpillar με κέρδη 1,55% όπως και η Home Depot με κέρδη 0,76%.

Στον αντίποδα, μερικές από τις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Cisco Systems (-0,06%), η American Express (-0,48%), η IBM (-0,39%).

Εν τω μεταξύ, ήπια κέρδη καταγράφει οχρυσόςμε +0,26% στα 1.327δολάρια ανά ουγκιά, καθώς τοδολάριουποχωρεί ελαφρά κατά 0,16% έναντι του γιεν (102,46γιεν/δολ η ισοτιμία)

Στα του «μαύρου χρυσού», τοπετρέλαιοχτες υπέστη "βουτιά" της τάξης του 3% μετά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ότι η προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά σημαντικά τη ζήτηση για μεγάλο μέρος του 2017. H μεγάλη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των αποθεμάτων και την αύξηση της προσφοράς του, σημαίνουν ότι η αγορά του αργού θα χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ανέφερε στην έκθεσή της η ΙΕΑ.

H διολίσθηση συνεχίζεται και σήμερα, με το αργό να υποχωρεί κατά 2% κάτω από τα 44 δολάρια, και το Μπρεντ να κινείται στα 46,22 με -1,87%.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε συμφωνία εξαγοράς τηςMonsanto, έναντι 66 δισ. δολ., κατέληξε, μετά από μια μακρά διαδικασία, ηBayerμε την εταιρεία αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους όρους του deal, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 128 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι 21% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Τρίτη και 44% πιο πάνω από τη λήξη της 9ης Μαΐου, οπότε και η Bayer προέβη στην αρχική της προσφορά. Η μετοχή της Monsanto ενισχύεται κατά 1% ενώ της Bayer κερδίζει2%.

Πτώση 1,7% σημειώνει, εν τω μεταξύ, η μετοχή τηςFord Motor, στον "απόηχο" των σχεδίων της να εμφανίσει ανάπτυξη των κερδών στα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και επενδύσεων στα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα που παρουσίασε η εταιρεία, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τις προοπτικές των βασικών δραστηριοτήτων της.

Παράλληλα, με πτώση άνω του 4% κινείται η μετοχή τηςCracker Barrel, καθώς τα κέρδη της αλυσίδας εστιατορίων και καταστημάτων ήταν χαμηλότερα των στόχων ενώ οι εκτιμήσεις της για την χρήση 2017 ήταν αρνητικές, κάτι που αντιστάθμισε τις καλύτερες του αναμενόμενου πωλήσεις.

Στο μέτωπο της οικονομίας, υποχώρησαν τον Αύγουστοι οιτιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο σε ένα σημάδι ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να περιορίζουν τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,2% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,1%. Σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν 2,2%. Αυτή είναι η μικρότερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2014. Οι τιμές εισαγωγών δεν έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση για διάστημα άνω των δύο ετών, λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ