Χαμόγελα χάρισαν Fed και Apple στη Wall Street

Χαμόγελα χάρισαν Fed και Apple στη Wall Street
Ράλι ανόδου στις ΗΠΑ - Έσβησε η "χασούρα" της Παρασκευής

«Μπαλάκι» του πινγκ πονγκ έχουν μετατρέψει τη WallStreet οι αλλεπάλληλες κι αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, με τις πιο πρόσφατες να εφησυχάζουν τους επενδυτές που αρχικά ανέμεναν μια άμεση αύξηση επιτοκίων. Έτσι, το αρχικό ήπιο ανοδικό ξεκίνημα εξελίχθηκε σε ένα ράλι που «έσβησε» μεγάλο μέρος των απωλειών της Παρασκευής. Παράλληλα στήριξη παρείχε το πετρέλαιο, αλλά και οι δεικτοβαρείς μετοχές, όπως αυτή της Appleπου πραγματοποίησε άλμα άνω του 2%, στον απόηχο της παρουσίασης του νέου iPhone, κάτι που συνέπεσε με την «άτυχη» και καταστρεπτική είδηση ανατίναξης συσκευών SamsungNote 7, μοντέλο που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος της Apple, και το οποίο έχει κατακρημνίσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυτή τη στιγμή (μετράει ήδη ζημιές που αγγίζουν τα 17δις.)

Στα της Fed, ηLael Brainardπροειδοποίησε πως η οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους από μια αναπάντεχη αδυναμία στην ζήτηση παρά από μια αναπάντεχη ενίσχυση της. Όπως διευκρίνισε, αυτή «η ασσυμετρία στους κινδύνους» συνηγορεί υπέρ της υιοθέτησης μιας προσεκτικής στάσης στην απόσυρση των υποστηρικτών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Ατλάντα Fed, Denis Lochart, δήλωσε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απαιτούν μια «σοβαρή συζήτηση» για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του προέδρου της Μινεάπολις Fed, Νeel Kashkari, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία δεν μπορούν να λυθούν με μέτρα νομισματικής πολιτικής και γι' αυτό δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Στους δείκτες τώρα, ο DowJones έκλεισε στο +1,5% στις 18.350 μονάδες, κερδίζοντας πάνω από 270 μονάδες (την Παρασκευή είχε χάσει σχεδόν 400), ενώ ο Nasdaqμε +1,67% στις 5.211 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 2.160 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, κέρδη 1,1% κατέγραψε τοαργό πετρέλαιοστα 46,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 1.328 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, τοδολάριοενισχύεται έναντι του ευρώ, αλλά διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,122.

Ανακάμπτουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 1,65% από 1,69% προηγουμένως.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 2,2%. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού είχε διολισθήσει ως και 0,6% νωρίτερα τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ