Ευρωαγορές: Απογοήτευσε ο Ντράγκι - Πτώση για ευρώ

Ευρωαγορές: Απογοήτευσε ο Ντράγκι - Πτώση για ευρώ
Στο -1,4% έκλεισε την εβδομάδα ο Euro Stoxx - Πιέσεις από μάκρο και Μπρεντ

Η απόφαση της ΕΚΤ να μην επεκτείνει το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) σε συνδυασμό με τα «ανεπαρκή» σχόλια του Μάριο Ντράγκι περί του θέματος ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν τους επενδυτές, που κράτησαν μια αμυντική στάση οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα, αλλά και σε επίπεδο εβδομάδας. Παράλληλα, αρνητικά ήταν και τα μάκρο, ενώ πίεση άσκησε το πετρέλαιο που διολισθαίνει μετά το χθεσινό ράλι, καθώς και η πτώση που καταγράφει αυτήν την ώρα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού η Wall Street.

Οι επενδυτές ανέμεναν από την ΕΚΤ να ανακοινώσει την επέκταση του QE, αλλά ο Mario Draghi είπε ότι δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας.

Στους δείκτες, ο πανευρωπαϊκός δείκτηςEuro Stoxx600 έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 345,52 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους δείκτες του "στα κόκκινα".Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 1,4%.

Στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικόςDAXυποχώρησε κατά 0,95% στις 10.573 μονάδες, ο γαλλικόςCAC 40έχασε 1,12% στις 4.491 μονάδες και ο βρετανικόςFTSE 100έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 6.776 μονάδες.

Στηνπεριφέρειαπτώση 0,83% και 1,26% γνώρισαν ο ισπανικόςIBEX35 και ο ιταλικόςFTSE MIB, ενώ με απώλειες 0,61% και 1,46% έκλεισαν ο ελβετικόςSMIκαι ο πορτογαλικόςPSI20 αντίστοιχα.

Στομέτωπο της οικονομίας, χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε τοεμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίαςτον Ιούλιο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν, σε μια τελευταία ένδειξη των ασθενών οικονομικών στοιχείων από την μεγαλύτερη οικονομία τηςΕυρώπης, στην αρχή του γ΄ τριμήνου. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, προσαρμοσμένο εποχικά και ημερολογιακά, μειώθηκε στα 19,4 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο ποσό των 21,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν πλεόνασμα 22,7 δισ. ευρώ.

Οιεξαγωγέςυποχώρησαν 2,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,7%. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 10%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εμφάνισε πλεόνασμα 18,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε μη προσαρμοσμένη βάση, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 22,9 δισ. ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, τοευρώκινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίουστο 1,1214από 1,1261 την προηγούμενη μέρα.

Σημειώνεται ότιη απόδοση του γερμανικού10ετούςομολόγουξαναγύρισε μετά από καιρό σε θετικό πρόσημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ