WS: Έντονες ρευστοποιήσεις στον Nasdaq μετά τα χθεσινά ρεκόρ

WS: Έντονες ρευστοποιήσεις στον Nasdaq μετά τα χθεσινά ρεκόρ
Μεγάλες απώλειες για Apple, Twitter, Facebook και Google

Δεν υποδέχθηκαν με τόση «θέρμη» την απόφαση ΕΚΤ και Ντράγκι να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο οι επενδυτές από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι οποίοι παράλληλαείχαννα «χωνέψουν» και τα νέα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία πάντως απέστειλαν θετικά μηνύματα στην αγορά. Εν τω μεταξύ το πετρέλαιο κατέγραψε ανοδικό ράλι τ4,7% περιορίζοντας κάπως τις απώλειες, ενώ ο χρυσός υποχώρησε καθώς το δολάριοκέρδισε έδαφος έναντι του γιεν.

Στο επίκεντρο της πτώσης ο Nasdaq, ο οποίος δέχθηκε πολλαπλές πιέσεις και ειδικά από (ποια άλλη) τηνApple, η μετοχή της οποίας υποχώρησε περισσότερο από 2,60%, με τις ρευστοποιήσεις των επίδοξων profit-takers να παίρνουν τη σκυτάλη από τη χθεσινή άνοδο που συνόδεψε την εκδήλωση του κολοσσού, στην παρουσίαση του νέουiPhone– της ναυαρχίδας της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι μάλιστα χθες ο Nasdaq κατέγραψε ιστορικό υψηλό.Μεγάλες ρευστοποίησεις κατέγραψαν και Twitter (-5,90%), Google (Alphabet -0,64%) και Facebook (-0,60%).

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesέχασε0,25% στις 18.479 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετροS&P 500υποχώρησε κατά 0,20%ς στις 2.183 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικόςNasdaqσημείωσε απώλειες 0,46% στις 5.259 μονάδες.

Στα του «μαύρου χρυσού», στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διαμορφώθηκαν τα συμβόλαια του πετρελαίου σήμερα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999 την προηγούμενη εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 2,12 δολ. ή 4,7% για να κλείσει στα 47,62 δολ. το βαρέλι. Στο ICE του Λονδίνου το Brentκέρδισε 1,98 δολ. ή 4,59% για να κλείσει στα 47,61 δολ. το βαρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 14,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με την αύξηση κατά 425.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύχρυσόςυποχώρησε κατά 0,57% στα 1.341 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ τοδολάριοενισχύθηκε κατά 0,77% (στα 102,53γιεν/δολ η ισοτιμία).

Από τη μεριά τωνμάκρο, οι επενδυτές αποτίμησαν τα νέα στοιχεία για την οικονομία στις ΗΠΑ, καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών την τελευταία εβδομάδα, αποστέλλοντας θετικό σήμα στην αγορά, όσον αφορά στην υγεία της αγοράς εργασίας και σε μια αίσια εξέλιξη μετά και από τα τελευταία αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσαν πτώση κατά 4.000 και διαμορφώθηκαν στις 259.000, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch για 265.000 αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ