Ευρωαγορές: Με υψηλό τριών μηνών αποχαιρετά το καλοκαίρι ο Stoxx

Ευρωαγορές: Με υψηλό τριών μηνών αποχαιρετά το καλοκαίρι ο Stoxx
Διευρυμένα κέρδη στην Ευρώπη με στήριξη από πετρέλαιο και ΗΠΑ

Με σημαντικά κέρδη αποχαιρετούν το καλοκαίρι οι ευρωαγορές, δεχόμενα στήριξη από την ανάκαμψη του πετρελαίου αλλά και το αισιόδοξο κλίμα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street καταγράφει κέρδη αυτήν την ώρα χάρις στα νέα αδύναμα μάκρο εργασίας. Οι επενδυτές αναθάρρησαν από τα νέα στοιχεία, καθώς απομακρύνθηκε η πιθανότητα αύξησης επιτοκίων το Σεπτέμβρη από τη Fed. Παράλληλα ενισχύεται το ευρώ.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτηςStoxx 600ενισχύθηκε 1,97% στις 350 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,8%. Σημειώνεται ότι ο Stoxx 600 έπιασε υψηλά τριών μηνών, από τα τέλη Μάιου.

Στο Λονδίνο, οFTSE 100σημείωσε άνοδο 2,2% στις 6.894 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτηςDAXκινήθηκευψηλότερα 1,42% στις 10.683 μονάδες και στο Παρίσι οCAC 40έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 4.542 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτηςIBEXτης Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,67% στις 8.908 μονάδες και ο δείκτηςMIBστο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,54% στις 17.183 μονάδες.

Στηναγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίουστο 1,1204 δολ. από 1,1197 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή τουχρυσούσημειώνει άνοδο 0,35% στα 1,321 δολ./oz.

Όσον αφορά ταμάκρο, δημιουργήθηκαν151.000 νέες θέσεις εργασίαςκαι ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,9%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μέτρια στοιχεία απασχόλησης απομακρύνουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, άνοδο σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά από τέσσερις ημέρες ισχυρών πιέσεων. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες δύο μέρες ο μαύρος χρυσός έχει χάσει συνολικά 7,2%. Ωστόσο, οι δηλώσεις Πούτιν επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσδοκίες γιαπάγωμα της παραγωγήςστην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ. Σήμερα το πετρέλαιο ενισχύεται 2,8% στα 44,33 δολάρια ανά βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διαμάχη για την απόφαση της Κομισιόν για τους φόρους της Apple στην Ιρλανδία, με τον CEO της εταιρείας να δηλώνει χθες πως αναμένει επαναπατρισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων από αναβαλλόμενους φόρους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitzχαρακτήρισε δικαιολογημένητης απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple.

Παράλληλα, άνοδο 3,5% σημείωσε η μετοχή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Accor μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης σε «Overweight» από την Barclays.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 1,1% και της BBVA 1,7%.

Στον αντίποδα, «βουτιά» 8% κατέγραψε ο τίτλος τηςRocket Internetμετά την ανακοίνωση ζημιών 617 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ