WS: Ούτε κρύο, ούτε ζεστό…

WS: Ούτε κρύο, ούτε ζεστό…
Με μικτά πρόσημα υποδέχθηκε το φθινόπωρο η αγορά

Περιορισμένες ήταν οι κινήσεις των επενδυτών καθώς τα αδύναμα μάκρο και η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσαν τις πιθανότητες για μια πιο άμεση αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η επιφυλακτικότητα, πάντα υπό τη σκιά της Fed. ΗWall Streetυποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο σε μικτό έδαφος, όπως μικτά ήταν, άλλωστε, την Πέμπτη και τα μηνύματα για την αμερικανική οικονομία.

Οι επενδυτές "διαβάζουν" τα τελευταία μάκρο που από τη μία, απηχούν σε μια ισχυρή αγορά εργασίας και από την άλλη, καταδεικνύουν μείωση της παραγωγικότητας στο β’ τρίμηνο, αλλά και υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο. Ο τελευταίος παράγοντας ήταν και εκείνος που εξώθησε, προσωρινά, τους δείκτες σε κατακόρυφη πτώση, από την οποία, όμως, γρήγορα γλίτωσαν, επιστρέφοντας στις γνώριμές τους συνθήκες ήπιων διακυμάνσεων.

Πλέον, η προσοχή επικεντρώνεται στην κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση που θα έλθει στη δημοσιότητα την Παρασκευή και η οποία θα μπορούσε να καταστεί καθοριστική για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve και το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesκατάφερε να "τερματίσει" με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας άνοδο 0,1% στις 18.418,75 μονάδες, με τις μετοχές της Wal-Mart (+1,96%), της Nike (+1,84%) και της Procter & Gamble (+1,15%) να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις και τις μετοχές των American Express (-1,13%), Caterpillar (-0,61%), Goldman Sachs (-0,56%) και JPMorgan (-0,43%) να διαμορφώνονται στον "πάτο" του δείκτη.

Σε "πράσινο" έδαφος έκλεισε και ο τεχνολογικόςNasdaq, καταγράφοντας κέρδη 0,3% στις 5.227,21 μονάδες, ενώ οS&P 500γνώρισε απώλειες, υποχωρώντας περίπου κατά 0,1% στις 2.170,86 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, "βουτιά" 3,5% σημείωσε τοαμερικανικό αργό WTI, φθάνοντας σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες γύρω από ενδεχόμενη συμφωνία για "πάγωμα" της παραγωγής και ενώ τα τελευταία στοιχεία για την υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ εντείνουν τις ανησυχίες για υποτονικότερη ζήτηση Ενέργειας.

Στο κλίμα αυτό, οχρυσόςανέκαμψε, εν μέσω και της αποδυνάμωσης τουδολαρίου.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά φαινόταν να τηρεί επιφυλακτική στάση, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε ήπιους τόνους, κάτι που μένει να ανατραπεί την Παρασκευή, οπότε και θα έλθουν στη δημοσιότητα τα - πιθανότατα "διαφωτιστικά" για την επόμενη κίνηση της Fed - στοιχεία για την απασχόληση.

Μέχρι τότε, οι επενδυτές αναζητούν σημάδια στα υπόλοιπα διαθέσιμα στοιχεία:

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, οιαιτήσεις για επίδομα ανεργίαςαυξήθηκαν, αλλά οι απολύσεις παρέμειναν στα χαμηλά τους επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 263.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ελαφρώς μεγαλύτερη, από ό,τι αναμενόταν αρχικά, είναι η μείωση (κατά 0,6%) τηςπαραγωγικότηταςτων εργαζομένων στις ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο, σηματοδοτώντας τη μακροβιότερη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ακόμη, συρρικνώθηκε, τον Αύγουστο, ημεταποιητικήδραστηριότηταστις ΗΠΑ, έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες επέκτασης, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε στις 49,4 μονάδες, από 52,6 μονάδες τον Ιούλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τέλος, αμετάβλητες έμειναν, τον Ιούλιο, οικατασκευαστικές δαπάνεςστις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος του ιδιωτικού τομέα αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε στις κυβερνητικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ