WS: Πτωτικό γύρισμα εν μέσω τραπεζικών πιέσεων

WS: Πτωτικό γύρισμα εν μέσω τραπεζικών πιέσεων
Μικτά τα μάκρο - Υποχωρεί το δολάριο

Πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα η Wall Street, με τους δείκτες να τα «γυρνάνε» μετά και τις πιέσεις στον τραπεζικό κι ενεργειακό κλάδο, ενώ μικτά είναι και τα μηνύματα από τα μάκρο της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία που από τη μία, απηχούν σε μια ισχυρή αγορά εργασίας και από την άλλη, καταδεικνύουν μείωση της παραγωγικότητας κατά 0,6%, στο β’ τρίμηνο, αλλά και υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο.

Όλα αυτά, εν όψει την πολυαναμενόμενης έκθεσης για την απασχόληση, η οποία και θα μπορούσε να καταστεί καθοριστική για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία έχει παραπέμψει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα όμως να είναι άγνωστο.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικόςDow Jonesυποχωρεί κατά 0,51%στις 18.306,92 μονάδες, με τις μετοχές των Wal-Mart(+0,87%), Nike(+0,65%), Visa (+0,14%)να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις και τις μετοχές των American Express(-0,71%), Caterpillar (-1,57%), Goldman Sachs (-1,30%) και JPMorgan (-0,95%)να διαμορφώνονται στον "πάτο" του δείκτη. Εν τω μεταξύ, οS&P 500υποχωρεί κατά 0,56%στις 2.158,93 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικόςNasdaqσημειώνει πτώση0,37%στις 5.194 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος τώρα, και εν αναμονή των αυριανών κρίσιμων μάκρο, τοδολάριοχάνει έδαφος έναντι του γιεν και τουευρώ.

Πέρα από την αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις της Fed, επιβαρυντικά για τους δείκτες λειτουργεί, σήμερα, και η "διολίσθηση" τωντιμών του αργούπου καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, με το "βλέμμα" στη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά φαινόταννα τηρεί επιφυλακτικήστάση, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε ήπιους τόνους, κάτι που μένει να ανατραπεί την Παρασκευή, οπότε και θα έλθουν στη δημοσιότητα τα - πιθανότατα "διαφωτιστικά" για την επόμενη κίνηση τηςFed- στοιχεία για την απασχόληση.

Μέχρι τότε, οι επενδυτές αναζητούν σημάδια στα υπόλοιπα διαθέσιμα μάκρο:

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, οιαιτήσεις για επίδομα ανεργίαςαυξήθηκαν, αλλά οι απολύσεις παρέμειναν στα χαμηλά τους επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 263.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ελαφρώς μεγαλύτερη, από ό,τι αναμενόταν αρχικά, είναι η μείωση (κατά 0,6%) τηςπαραγωγικότηταςτων εργαζομένων στις ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο, σηματοδοτώντας τη μακροβιότερη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Συρρικνώθηκε, τον Αύγουστο, η δραστηριότητα του αμερικανικούμεταποιητικού κλάδου, έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες επέκτασης, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management.Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε στις 49,4 μονάδες, από 52,6 μονάδες τον Ιούλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τέλος, αμετάβλητες έμειναν, τον Ιούλιο, οικατασκευαστικές δαπάνεςστις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος του ιδιωτικού τομέα αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε στις κυβερνητικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ