Ευρωαγορές: Πτώση στο Λονδίνο, κέρδη... οι υπόλοιποι

Ευρωαγορές: Πτώση στο Λονδίνο, κέρδη... οι υπόλοιποι
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μονάχα τους Λονδρέζους να κάνουν… ως συνήθως τη διαφορά, μετά από τις πιέσεις στον κλάδο των εξορύξεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5%, με τους περισσότερους από τους επιμέρους δείκτες του να καταγράφουν κέρδη.

Όσον αφορά τους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,21% στις 6.824 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,75% στις 4.457 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,07% στις 10.657 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 1,42% υψηλότερα, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,80% και τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,34%.

Ο κλάδος που άσκησε πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αυτός των φυσικών πόρων που υποχώρησε κατά 2,9%. Οι μετοχές των Antofagasta, Randgold Resources, Glencore, Rio Tinto, Fresnillo και BHP Billiton σημείωσαν απώλειες άνω του 3%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που ρυθμίζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία- επέβαλε σήμερα στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ αναδρομικών φόρων στην Ιρλανδία. Η Κομισιόν απέρριψε τις φορολογικές συμφωνίες που έχει πετύχει ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ιρλανδία και ειδικότερα αποφάσισε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς στη χώρα συνιστά "παράνομη κρατική ενίσχυση".

"Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες", προστίθεται στο κείμενο.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στην ευρωζώνη έγιναν λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές τους τον Αύγουστο, ενώ οι Βρετανοί ομόλογοί τους ήταν πιο αισιόδοξοι, καθώς επανεκτίμησαν την πιθανή επίδραση της απόφασης του Brexit.

Οι αλλαγές στο κλίμα αντέστρεψαν εν μέρει το κλίμα του Ιουλίου, όταν οι βρετανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές αρχικά αντέδρασαν με "συναγερμό" στην απόφαση για Brexit, ενώ στην ευρωζώνη οι ομόλογοί τους εμφανίστηκαν ανενόχλητοι από την απόφαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ευρωζώνη, υποχώρησε στις 103,5 μονάδες τον Αύγουστο από τις 104,5 μονάδες τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 104,1 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο των 100 μονάδων.

Αντιθέτως, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε άνοδο στις 104 από τις 102,6 μονάδες, ανακτώντας μέρος του εδάφους που έχασε τον Ιούλιο, ενώ παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στους μήνες που οδήγησαν στην ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ