Κατά 701 εκατ. υπερέβησαν τον στόχο τα έσοδα το α' 5μηνο

Κατά 701 εκατ. υπερέβησαν τον στόχο τα έσοδα το α' 5μηνο
«Πλεόνασμα» 700 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων φαίνεται ότι επιτυγχάνει το υπουργείο Οικονομικών στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα καθαρά φορολογικά έσοδα το Μάιο διαμορφώθηκαν στα 3,163 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,707 δισ. ευρώ (+16,85%), με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο να φτάνουν στα 17,190 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,489 δισ. ευρώ (+4,25%).

Ειδικότερα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 40,68%, οι εισπράξεις των ΔΟΥ από τον ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση 21,47%, οι εισπράξεις των Τελωνείων από τον ΦΠΑ σημείωσαν άνοδο 31,43% και τα λοιπά έσοδα των Τελωνείων αυξήθηκαν κατά 41,29%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Είναι προφανές ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2015 με την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙΙ και συνίσταντο κυρίως σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και στην αύξηση της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς και τις συντάξεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 30.000 ευρώ, απέδωσαν σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεπεραστούν και οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην υπεραύξηση των εσόδων συνέβαλαν εξάλλου και οι εντατικότερες προσπάθειες των Εφοριών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τις οποίες αποτυπώνουν ορισμένα άλλα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία στο φετινό πρώτο τετράμηνο οι κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 28,36% (428.465 έναντι 333.776 το περυσινό α' τετράμηνο).

Η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις προοπτικές για τη συνέχεια του έτους. Η μάχη θα κριθεί, ωστόσο, τους επόμενους μήνες, όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος (όσοι είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται ήδη με ρυθμούς περίπου 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από τις κατά τόπους ΔΟΥ, ότι δηλαδή την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα τουριστικά νησιά η έκδοση αποδείξεων κινείται στα όρια του… εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υστέρηση ως και 62% από τα προσδοκώμενα έσοδα ΦΠΑ. Τα στοιχεία από το σύνολο των εφοριών και των τελωνείων δείχνουν ότι το Μάιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με το στόχο ενώ στο πεντάμηνο υπερέβησαν τον στόχο κατά 9,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ