Η βιομηχανία που ετοιμάζεται να ρίξει 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Η βιομηχανία που ετοιμάζεται να ρίξει 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, σχεδιάζει για την επόμενη τριετία ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής, μέλος του ομίλου LafargeHolcim.

Όπως είπε χθες σε ενημέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γεώργιος Μίχος, «έχοντας κλείσει 105 χρόνια ενεργούς παρουσίας στην Ελλάδα, έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας και, παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, προχωράμε στην υλοποίηση του πλάνου μας, που θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Δεδομένου δε ότι η αγορά οικοδομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του τσιμέντου έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμη πολλές. Στον όμιλο εταιρειών Ηρακλής, όμως, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα και τη δυναμική της». Στη συνέχεια ο κ. Μίχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα, καθιστώντας την ελληνική βιομηχανία μη ανταγωνιστική, ενώ πρόσθεσε ότι για όλους τους επενδυτές είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η δυνατότητα πρόβλεψης, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την έκταση των 114 στρεμμάτων που διαθέτει ο όμιλος στην περιοχή της Δραπετσώνας και με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση αλλάζουν οι χρήσεις γης (δεν προβλέπονται βιομηχανικές) σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη περιοχή (500 στρέμματα), ο διευθύνων σύμβουλος της Ηρακλής είπε ότι εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις συσκευασίας του όπου εξυπηρετείται περίπου το 30% της παραγωγής.

«Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την εταιρεία για την πολυπλοκότητα του θέματος» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας, προσθέτοντας ότι ο όμιλος θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες στην περίπτωση που κληθεί να αποχωρήσει. Στους στόχους της Ηρακλής περιλαμβάνεται ακόμη η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της και μεταξύ άλλων εξετάζεται η πιθανότητα πώλησης ακινήτων σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η διοίκηση της Ηρακλής, από το 2011 έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις περίπου 45,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος στοχεύει στη βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του για την εσωτερική αγορά, όπου το μερίδιό του είναι στο 40%, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της πλεονάζουσας παραγωγής, όχι μόνο στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και στις χώρες της Μ. Ανατολής και των ΗΠΑ. Το 2015 το 60% της παραγωγής του διοχετεύτηκε στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό και παρά την πολύ μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, τα έσοδα του εν λόγω ομίλου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,5%, επηρεαζόμενα και από την ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Η εκτίμηση για φέτος είναι πως, εκτός απροόπτου, τα δεδομένα της κατανάλωσης τσιμέντου δεν θα διαφοροποιηθούν. Ο όμιλος Ηρακλής έχει εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό συμβόλαιο για πώληση προϊόντων του στις ΗΠΑ.

Η όποια ανάπτυξη στη χώρα, όπως επίσης ελέχθη, δεν αναμένεται πριν από το 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ηρακλής είναι πλέον θυγατρική της LafargeHolcim (εισηγμένη στον δείκτη SIX του ελβετικού χρηματιστηρίου και στο χρηματιστήριο Euronext του Παρισιού), η οποία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των δομικών υλικών. Απασχολεί 100.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο και το 2015 είχε συνδυασμένες καθαρές πωλήσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ