ΙΕΑ: Η αγορά πετρελαίου θα εξομαλυνθεί το 2017

ΙΕΑ: Η αγορά πετρελαίου θα εξομαλυνθεί το 2017
Η αγορά πετρελαίου θα εξομαλυνθεί το 2017 εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στην έκθεση για το μεσοπρόθεσμο outlook που δημοσίευσε την Δευτέρα.

«Από το 2017 θα δούμε μια ευθυγράμμιση της προσφοράς και ζήτησης αλλά τα τεράστια αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στον ρυθμό της ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου» σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι σημερινές συνθήκες δεν δείχνουν ότι οι τιμές μπορούν να σημειώσουν ισχυρή ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον» τονίζεται.

«Έως το τέλος των προβλέψεών μας το 2021, η συνολική αμερικανική παραγωγή θα έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε καθαρή βάση συγκριτικά με το 2015», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Συνολικά, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2015 και του 2021, συγκριτικά με αύξηση κατά 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2009 και του 2015, ανέφερε η IEA.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2021 καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου οδηγούν την επανεξέταση των αναπτυξιακών έργων στις αρχές της περιόδου των προβλέψεων.

«Το Ιράν, που τώρα έχει απαλλαχθεί από τις κυρώσεις, εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης εντός του ΟΠΕΚ κατά την εξαετή περίοδο προβλέψεων. Η υψηλότερη δυναμικότητα, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ανακτήσει τη θέση του ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού μετά τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η θέση διατηρείται από το Ιράκ έως το 2021 παρά τη σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας», ανέφερε η IEA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ