Στυλιανίδης: Ανεκτίμητες οι δορυφορικές τεχνολογίες για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η ενίσχυση των δορυφορικών υπηρεσιών της ΕΕ είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής
Η συμβολή των δορυφορικών εφαρμογών στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τις καταστροφές βρέθηκε στο επίκεντρο εργαστηρίου (workshop) με θέμα «Δορυφορικές υπηρεσίες για διαχείριση κινδύνων καταστροφών» που διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία European Union Agency for the Space Program - EUSPA και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eurisy.
«Οι δορυφορικές τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τεράστιες δυνατότητες να συμβάλλουν περαιτέρω στην αποτελεσματική απόκριση και αποκατάσταση. Προγράμματα της ΕΕ όπως το Copernicus και το Galileo, μας βοηθούν να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό κύκλο διαχείρισης κινδύνου καταστροφών -πρόληψη και προετοιμασία, αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, οι επενδύσεις στην επέκτασή τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών, για την προστασία των συνανθρώπων μας, των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι η ενίσχυση των δορυφορικών υπηρεσιών της ΕΕ είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. «Πρωτοβουλίες όπως το σημερινό εργαστήριο επιδεικνύουν την κοινή αφοσίωσή μας να προχωρήσουμε προς τα κοινά εργαλεία και τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι δορυφορικές εφαρμογές στο πλαίσιο του κύκλου διαχείρισης κινδύνου καταστροφών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης ενσωμάτωσης δορυφορικών τεχνολογιών στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των προγραμμάτων της ΕΕ Copernicus και Galileo.
Σημειώνεται ότι η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποτελεί Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών τους.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της EUSPA Rodrigo da Costa, υπογράμμισε: «Τα προγράμματα της ΕΕ, Galileo και Copernicus, προστατεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες και σώζουν ζωές. Η προσθήκη του συστήματος γεωεντοπισμού του καλούντος προς τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 ή του συνδέσμου επιστροφής (return link) στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του Galileo είναι μόνο παραδείγματα της προστιθέμενης αξίας των προγραμμάτων αυτών της ΕΕ για την καθημερινή ζωή των πολιτών».