Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας: η 3η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες
H Συνάντηση οργανώθηκε στην περιοχή της Αγίας Άννας, έναν τόπο που έχει πληγεί βαθειά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 18-20 Μαρτίου 2021 η 3η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας. Ο τίτλος της τριήμερης συνάντησης ήταν: «Το Νέο Δάσος στο Κέντρο της Ζωής και της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας». Για συμβολικούς λόγους, η Συνάντηση οργανώθηκε στην περιοχή της Αγίας Άννας, έναν τόπο που έχει πληγεί βαθειά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, καθώς σε συνέχεια μιας ευρείας δημόσιας διαβούλευσης οι μελετητές του Προγράμματος κατέληξαν στην πρώτη εξειδίκευση στρατηγικής και στον ενδεικτικό κατάλογο έργων, δράσεων και δικαιούχων ανά θεματική Μελέτη. Με την παρουσίαση της πρώτης φάσης των Μελετών, εγκαινιάζεται η νέα φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα οδηγήσει στη συγκρότηση της Ο.Χ.Ε. της Βόρειας Εύβοιας και στην έναρξη της υλοποίησης των έργων-φωτοδοτών.
Οι παρουσιάσεις και το σχετικό υλικό θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα evia.meta, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά η τοπική κοινωνία και οι πολίτες της χώρας. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως όλες οι θεματικές Μελέτες του Προγράμματος. Το μεγάλο κεκτημένο του τριημέρου της Συνάντησης είναι η αποδοχή και υιοθέτηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας από την τοπική κοινωνία, ως ένας αναγκαίος παράγοντας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τη ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελεί το θεσμικό σύμβολο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
Παραδόθηκε η Μελέτη για τον πυλώνα «Πολιτισμός & Παιδεία»
Εν τω μεταξύ, στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής της Μελέτης Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ», παρέλαβε το πρώτο παραδοτέο της Μελέτης, που εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΤΑΜ. Την Επιτροπή συγκροτούν ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, ο Γιάννης Ρούντος, έως πρόσφατα Διευθυντής του Τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, Εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας - Βιωσιμότητας της Interamerican ως εξ ορισμού εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας και η Μαρία Σοφικίτου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Σωματείου «Διάζωμα».
Ο Πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Ανασυγκρότησης, δεδομένου ότι η Βόρεια Εύβοια είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία. Ο τόπος διαθέτει, επίσης, μια ζώσα παράδοση και μια ενδιαφέρουσα προοπτική για την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας, η οποία θεωρείται ως η ανερχόμενη κινητήρια δύναμη της αναγέννησης των κοινοτήτων σήμερα. Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα της πληγείσας περιοχής μπορεί, συνεπώς, να λειτουργήσει ως η ανεξάντλητη «δεξαμενή πόρων και ιδεών» για την οικονομική αναζωογόνησή της, τη διέγερση των τοπικών δυνάμεων, τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής και την παραγωγή, καταληκτικά, πολιτισμικού κεφαλαίου ακόμη και σε ένα περιβάλλον κρίσης. Η Μελέτη για τον πυλώνα «Πολιτισμός & Παιδεία» περιλαμβάνει:
- Μια πρώτη εξειδίκευση Στρατηγικής προσέγγισης,
- Ενδεικτικό Κατάλογο Έργων και Δράσεων (συμπεριλαμβανομένων του σχετικού προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος),
- Κατάλογο με ονομαστικό προσδιορισμό Δικαιούχων Έργων και Δράσεων,
- Καταγραφή και αποτύπωση της ανίχνευσης της Δημόσιας Διαβούλευσης, στη βάση της πρωτογενούς επιτόπιας επαφής («στο πεδίο») με την τοπική κοινωνία.
Κατά την παραλαβή της Μελέτης από την Επιτροπή, εκ μέρους του Σταύρου Μπένου επισημάνθηκε η αρτιότητα της μελετητικής εργασίας και η ιδιαίτερα σημαντική θέση του Πολιτισμού στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, στην υλοποίηση του οποίου ο εν λόγω πυλώνας θα δώσει δυναμικά τον τόνο. Ο Γιάννης Ρούντος επεσήμανε ότι η Μελέτη χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και τόνισε ως εφικτή την προσδοκία να αγγίξουν τα προτεινόμενα έργα και οι δράσεις την καθημερινότητα των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Παρατήρησε δε, ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναβάθμιση της περιοχής σε βάθος χρόνου η προσπάθεια δημιουργίας μόνιμων, διαχρονικών θεσμών Πολιτισμού.