Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο

 Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο

Τι συζητήθηκαε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

 

Τις νέες προτάσεις για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, παρουσίασε, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, στη σχετική ενημέρωση που έκανε για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου, η δημόσια διαβούλευση επί του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες.
Ο κ. Μπίλλιας γνωστοποίησε ότι ένας ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση των παρεμβάσεων είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και ανέφερε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από το νέο ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα. Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 ενώ στο διάστημα 2023 - 2024 προβλέπεται η εκπόνηση μελετών και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και η δημοπράτηση των έργων έως την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων προβλέπεται για την περίοδο 2025 - 2030.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το έργο «ως το σημαντικότερο στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία» και τόνισε ότι «παρόλο που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και δεκαετίες δυστυχώς δεν προχώρησε και το γεγονός αυτό κράτησε τη Θεσσαλονίκη πολύ πίσω». Παράλληλα τόνισε ότι «το νέο παραλιακό μέτωπο που θα διαμορφωθεί θα δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά θα αναβαθμίσει σημαντικότατα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνδέει πια την πόλη και την ευρύτερη περιοχή με τη θάλασσα κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στο εξής θα μπουν κανόνες στο παραλιακό μέτωπο και θα διαμορφωθούν χρήσεις γης ενώ θα δημιουργηθούν σε όλο το μήκος του περιπατητικές και ποδηλατικές αλλά και ζώνες αστικών αναπλάσεων. Εκτίμησε ότι με το έργο αυτό «θα αναβαθμιστεί όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο για το οποίο η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης» αλλά και όλο το ανατολικό παράκτιο μέτωπο όπου και εκεί δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ υποβαθμισμένη. «Είμαστε σε μια φάση τώρα που κλείνει η διαβούλευση με όλους τους φορείς» τόνισε και ζήτησε από όλους τους φορείς να πορευτούν ενωμένοι γι αυτό το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ