Αθλητική ανασκόπηση: Οι Έλληνες αθλητές στον κόσμο και τα σπορ στην Ελλάδα το 2021
Εικόνες, στιγμές, γεγονότα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, μεγάλα ρεκόρ, επιτυχίες, καθώς επίσης απογοητεύσεις και διακρίσεις χαρακτήρισαν το 2021 στην «αθλητική» Ελλάδα.
Σίγουρα ο ελληνικός αθλητισμός δεν έμεινε χωρίς θριάμβους. Στιγμές μοναδικές, τρόπαια, μετάλλια, κορυφαίες εμφανίσεις που γράφτηκαν και συζητήθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
«ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ» ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Τεράστια επιτρυχία της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού κατέκτησε το «παρθενικό» μετάλλιό της στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού. Στον τελικό ηττήθηκε με 13-10 από τη Σερβία και αρκέστηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία των Αγώνων, μετά το ασημένιο της αντίστοιχης εθνικής γυναικών, το 2004 στην Αθήνα. Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 3-6, 4-2, 2-2, 1-3. ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης 2, Καπότσης, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος 2. Στον αγώνα για την 3η θέση, η Ογγαρία νίκησε με 9-5 την Ισπανία.
ΜΕΓΑΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ «ΧΡΥΣΟΣ» ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Μέγας Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε νικητής στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8,41 μέτρα, επίδοση που σημείωσε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν τέταρτος στην κατάταξη.
Ο Έλληνας πρωταθλητής επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο του κορυφαίου άλτη, με τον οποίο πήγε στο Τόκιο, μετά το 8,60 που είχε φέτος ως καλύτερη επίδοση στον κόσμο.
Ο Τεντόγλου άφησε στην δεύτερη θέση τον Κουβανό Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία με 8,41 μέτρα (σ.σ. ο Έλληνας άλτης είχε καλύτερο δεύτερο άλμα στα 8,15 μέτρα, έναντι 8,09 μέτρα του Ετσεβαρία), ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Κουβανός Μέικελ Μάσο με 8,21 μέτρα.
«ΧΡΥΣΟΣ» Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ, 5ες ΟΙ ΚΥΡΙΔΟΥ/ΜΠΟΥΡΜΠΟΥ
«Χρυσός» Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αναδείχθηκε ο Στέφανος Ντούσκος τα ξημερώματα της 30ής Ιουλίου.
Ο 24χρονος Γιαννιώτης -του ΝΟ Ιωαννίνων- σκιφίστας χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία.
Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Ο «ασημένιος» Νορβηγός Κγιέτιλ Μπορτς χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν (6:42.58).
Στην πρώτη παρουσία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατέλαβαν στο Τόκιο την 5η θέση στον τελικό της δικώπου, με χρόνο 6:57.11.
Επίσης, η Κυρίδου κατετάγη στη 10η θέση στο μονό σκιφ.
ΜΥΘΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
Μυθικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αφού πρώτα οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς για πρώτη φορά μετά το 1974 στους τελικούς του ΝΒΑ, κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, δεύτερο στην ιστορία των «ελαφιών» μετά από μισό αιώνα, επικρατώντας 4-2 των Φοίνιξ Σανς. Μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σημείωσε 50 πόντους στη νίκη 105-98, ενώ αναδείχθηκε MVP των τελικών. Δακτυλίδι πρωταθλητή πήρε φυσικά και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.
Για να προκριθούν στους τελικούς και να διεκδικήσουν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους μετά από αυτό του 1971, οι Μπακς απέκλεισαν τους Μαϊάμι Χιτ (4-0), τους Μπρούκλιν Νετς (4-3) και τους Ατλάντα Χοκς (4-2).
ΧΑΛΚΙΝΟΣ» Ο «ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΙΚΩΝ» ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
Μία μικρή αστάθεια στην έξοδο στέρησε από τον Λευτέρη Πετρούνια ένα δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Έλληνας γυμναστής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, καθώς βαθμολογήθηκε με 15.200, ενώ στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κινέζος Γιανγκ Λιού (15.500β.) και στο δεύτερο ο συμπατριώτης του, Χάο Γιου (15.300).
Ο Λευτέρης Πετρούνιας υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση ώμου τον Οκτώβριο.
Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΣΑΚΚΑΡΗ
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη χάρισαν ακόμη μία εντυπωσιακή χρονιά στους Έλληνες φιλάθλους. Ο Τσιτσιπάς επικράτησε στο τουρνουά στο Μόντε Κάρλο, έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά Masters 1000, έπαιξε τελικό στην Βαρκελώνη και πανηγύρισε το 250αρι της Λιόν, έφτασε στα ημιτελικά του Australian Open, αλλά κυρίως στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, όπου σε ένα παιχνίδι πέντε σετ ηττήθηκε από τον Σέρβο No1 στην παγκόσμια κατάταξη, Νόβακ Τζοκοβιτς. Ακολούθησαν τα ημιτελικά σε Τορόντο και Σινσινάτι, προημιτελικά στο Indian Wells, αλλά οι ενοχλήσεις στο χέρι του τον ανάγκασαν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον αγκώνα το Νοέμβριο. Έκλεισε τη χρονιά στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ πέρασε αρκετές εβδομάδες στο Νο 3.
Η Μαρία Σάκκαρη βρέθηκε, για πρώτη φορά στην καριέρα της, στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Κατάφερε να παίξει ημιτελικο σε Μαϊάμι και Μόσχα, τελικό στην Οστράβα της Τσεχίας και δύο ημιτελικούς σε τουρνουά γκραν σλαμ, στο Ρολάν Γκαρός και το US Open. Συμμετείχε για πρώτη φορά στα WTA Finals, όπως φυσικά και ο Τσιτσιπάς στα ATP Finals. Έκλεισε τη σεζόν στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης.
Και οι δυο αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αποκλείστηκαν -στο μονό- στους «16», ενώ στο διπλό που έπαιξαν μαζί, έφτασαν έως τα προημιτελικά.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΑ ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Τα σάρωσε όλα η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, αφού κατέκτησε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε σε Ελλάδα και Ευρώπη: πρωτάθλημα και Κύπελλο εντός συνόρων, φυσικά την Euroleague και τελευταία, στις 18 Δεκεμβρίου, το ευρωπαϊκό Super Cup, νικώντας 14-11 στο «Παπαστράτειο» τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι (κάτοχο του LEN Trophy), που δέχτηκε 14 γκολ για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα οκτάλεπτα: 3-4, 6-2, 3-3, 2-2
Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Διαμαντοπούλου, Ε. Πλευρίτου 1, Σλίκινγκ 1, Ελευθεριάδου 1, Τριχιά, Ξενάκη 2, Σιούτη, Μ. Πλευρίτου 1, Ράνεϊ 4, Β. Πλευρίτου 2, Κρίστμας 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου
Ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό Super Cup για τις γυναίκες του Ολυμπιακού, μετά από εκείνο του 2015 απέναντι στην Πάντοβα, και ο 5ος ευρωπαϊκός τίτλος τους (δύο Euroleague το 2015 και το 2021, ένα LEN Trophy το 2014 και ακόμη ένα ευρωπαϊκό Super Cup το 2015).
Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, νικώντας 7-6 την ουγγρική Ντουναουιβάρος στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, και επέστρεψε στην κορυφή μετά το 2015.
Στον «μικρό τελικό» η ουγγρική Ουίπεστ επιβλήθηκε 15-10 της ρωσικής Ντιναμό Ουραλότσκα και κατέκτησε την τρίτη θέση στο φάιναλ φορ της Euroleague.
ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Έξι μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου, στη Βουδαπέστη. Τα τρία από αυτά ήρθαν από την κολύμβηση, όπου η Άννα Ντουντουνάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας την πρώτη θέση στα 100μ. πεταλούδα (57.37), ενώ από ένα χάλκινο προσέθεσαν στη συλλογή τους ο Κριστιάν Γκολομέεβ (μετά το ασημένιο του 2018) στα 50μ. ελεύθερο (21.73) και ο Απόστολος Χρήστου (για τρίτη σερί διοργάνωση) στα 100μ. ύπτιο (52.97), ο οποίος μάλιστα είχε μία τέταρτη θέση και τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα.
Τα υπόλοιπα τρία ελληνικά μετάλλια ήρθαν στην καλλιτεχνική κολύμβηση, που είχε την πλέον επιτυχημένη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με την Ευαγγελία Πλατανιώτη να κατακτά ασημένιο στο τεχνικό σόλο και χάλκινο στο ελεύθερο και την εθνική ομάδα του κόμπο να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.
ΕΜΕΙΝΕ 4η Η ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, 8η Η ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Κατερίνα Στεφανίδη κατετάγη τέταρτη στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της από το 2016 στο Ρίο. Η Στεφανίδη είχε καλύτερη προσπάθεια στα 4,80 μέτρα, ύψος που πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια.
Η Νικόλ Κυριακοπούλου πήρε την όγδοη θέση μαζί με ακόμη τέσσερις αθλήτριες, αφού πέρασαν όλες τα 4,50 μέτρα με τη δεύτερη προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε να υπερβεί τα 4,70 μέτρα.
Ο ΚΑΡΑΛΗΣ 4ος ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατετάγη στην τέταρτη θέση στον τελικό του επί κοντώ μαζί με τον Αμερικανό Κέισι Λάιτφουτ, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Στην πρώτη συμμετοχή του στην κορυφαία διοργάνωση, ο Έλληνας άλτης υπερέβη τα 5,80 μέτρα.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το μεγάλο φαβορί και παγκόσμιος ρέκορντμαν του αγωνίσματος, Άρμαντ Ντουπλάντις, με 6,02 μέτρα, που ήταν και το πρώτο του στη διοργάνωση. Το ασημένιο πήρε ο Αμερικανός Κρίστοφερ Νίλσεν με 5,97 μέτρα και το χάλκινο ο Βραζιλιάνος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο, Τιάγκο Μπραζ, με 5,87 μέτρα.
ΟΙ 5ες ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΚΗ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέλαβε την πέμπτη θέση στα 50μ. ελεύθερο με χρόνο 21.72, ενώ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Άλκης Κυνηγάκης στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θάλασσας (Μαραθώνια Κολύμβηση), με τον Έλληνα κολυμβητή να καλύπτει την απόσταση σε 1:49:29.2, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
8οι ΜΑΝΤΗΣ-ΚΑΓΙΑΛΗΣ, 9η Η ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ
Στην 8η θέση της κατηγορίας σκαφών 470 της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατετάγησαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.
Την 9η θέση στην τελική κατάταξη των Laser Radial κατέλαβε η Βασιλεία Καραχάλιου. Επίσης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βάρνας.
Ο Βύρωνας Κοκκαλάνης ήταν 11ος στο Τόκιο στην κλάση RSX, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάντιθ.
Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διεθνή κλάση Λέιζερ 4,7 (γενική) και χρυσό στην κατηγορία U16, για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ ήταν 1ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16.
Ο Μελέτιος Καλπογιάννης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διεθνή κλάση TECHNO 293 του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
Συγκλόνισε με τις δηλώσεις του ο Θεόδωρος Ιακωβίδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μετά το τέλος του αγώνα του, όπου πήρε την 11η θέση στην κατηγορία των 96 κιλών, με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωνε ότι θα σταματούσε, λόγω οικονομικών προβλημάτων:
«Η επίδοση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την προσπάθειά μου. Συγχωρήστε με για το τρέμουλο της φωνής. Είναι οι τελευταίες μου στιγμές στην Εθνική ομάδα. Δεν κλαίω από στεναχώρια επειδή φαινομενικά δεν πήγα καλά. Κλαίω γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζει να αποδίδω σε αυτή τη σημαία που φοράω. Συγγνώμη αν για κάποιους το βάζω στα πόδια, αλλά έχω κουραστεί πάρα πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτήν την κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά γνωρίζοντας την κατάσταση σου. Και εγώ δεν το αντέχω, θέλω να ηρεμήσω και γυρίσω στους δικούς μου και να τους αγκαλιάσω και να τους ευχαριστήσω».
ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΨΑΡΡΑ
Η Ευαγγελία Ψάρρα, με την παρουσία της στο Τόκιο, έδωσε για 6η φορά στην καριέρα της το «παρών» σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισοφάρισε το ρεκόρ των περισσοτέρων συμμετοχών στο κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού», το οποίο έχουν οι Άγη Κασούμη (σκοποβολή) και Τάσος Μπουντούρης (ιστιοπλοΐα). Κατέλαβε την 33η θέση.
ΔΥΟ 6ες ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΑΚΑΚΗ
Την έκτη θέση και στις δύο κατηγορίες, στις οποίες αγωνίστηκε (10μ. αεροβόλο πιστόλι και 25μ. σπορ πιστόλι), κατέλαβε η Άννα Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η οποία δεν κατάφερε να υπερασπισθεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2016 στα 25μ. σπορ πιστόλι.
Η Ελληνίδα σκοπεύτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό στο αεροβόλο πιστόλι, στο «προεδρικό Κύπελλο ISSF», στην Πολωνία.
Η ΤΖΕΛΗ ΣΤΗΝ 7η ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Πολύ καλή ήταν η παρουσία της Φανής Τζέλη στο ταεκβοντό των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πρώτη εμφάνισή της κατέκτησε την 7η θέση στα -57 κιλά.
11 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Με 11 μετάλλια, ένα χρυσό, τρία ασημένια και επτά χάλκινα, επέστρεψαν οι Έλληνες αθλητές από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Χρυσός» ο Νάσος Γκαβέλας με τον συνοδό του, Σωτήρη Γκαραγκάνη (στίβος), «ασημένιοι» οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Αθανάσιος Κωνσταντινίδης και Θανάσης Προδρόμου (στίβος), «χάλκινοι» οι Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Αντώνης Τσαπατάκης και Δήμος Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση), ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης μαζί με την Άννα Ντέντα και αναπληρωματική την Αναστασία Πυργιώτη στα μεικτά ζευγάρια BC3 (μπότσια), ο Πάνος Τριανταφύλλου (ξιφασκία), ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών) και ο Στράτος Νικολαΐδης (στίβος).
ΝΤΑΜΠΛ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Τον ένατο διαδοχικό τίτλο της, 25ο από καταβολής Α1 και 34ο συνολικά (από την ίδρυση της κολυμβητικής ομοσπονδίας – τότε ΕΚΟΦ) πανηγύρισε η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, με 3-1 νίκες επί της Βουλιαγμένης. Επίσης ο Ολυμπιακός κατέκτησε για 22η φορά το Κύπελλο Ελλάδας στην υδατοσφαίριση ανδρών, νικώντας 20-4 την ΑΕΚ στον τελικό του final-8 που φιλοξενήθηκε στο κολυμβητήριο του Λαιμού, φτάνοντας στο τέταρτο συνεχόμενο νταμπλ.
Νταμπλ και από τις γυναίκες του Ολυμπιακού. Η πειραϊκή ομάδα πήρε το πρωτάθλημα και είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης με 12 τίτλους, ενώ κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων (8). Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε και το Κύπελλο γυναικών στην υδατοσφαίριση. Στον τελικό του final-4, που φιλοξενήθηκε στο κολυμβητήριο του Λαιμού, οι «ερυθρόλευκες» του Χάρη Παυλίδη επικράτησαν 11-8 της Βουλιαγμένης.
ΕΚΤΗ ΣΤΟ WORLD LEAGUE Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στην έκτη θέση του World League κατετάγη η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, αφού ηττήθηκε 12-9 από την Ισπανία σε αγώνα για τις θέσεις 5-6, στην τελική φάση της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Τα οκτάλεπτα: 1-2, 3-2, 4-4, 1-4. ΕΛΛΑΔΑ (Τεό Λοράντος): Σταματοπούλου, Τσουκαλά 1, Τριχά, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 3, Νίνου 1, Πάτρα, Σιούτη, Β. Πλευρίτου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σωτηρέλη
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΜΙΚΡΕΣ» ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
«Ασημένια» η εθνική υδατοσφαίρισης νέων γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, που διεξήχθη στη Νετάνια του Ισραήλ. Στον τελικό έχασε εύκολα από τη Ισπανία με 10-5. Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 1-5, 0-1, 3-3, 1-1. ΕΛΛΑΔΑ: Ζαφειράκη, Τριχά 1, Φουντωτού, Σιούτη, Κανετίδου 1, Γιαννοπούλου, Νίνου 1, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Κατσιμπρή, Μπιτσάκου, Κοντονή 1.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία, που νίκησε στον «μικρό» τελικό την Ιταλία με 12-10.
«Ασημένια» η εθνική υδατοσφαίρισης των εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Στον τελικό ηττήθηκε με 10-6 από τη Σερβία, όπως είχε συμβεί και τις δύο προηγούμενες φορές που η «γαλανόλευκη» είχε φτάσει ως τον τελικό αυτής της διοργάνωσης (το 2001 και το 2010).
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη τη Σερβία): 2-0, 2-3, 3-1, 3-2. ΕΛΛΑΔΑ: Δαμίγος, Τουρκομένης, Κανδανολέων 1, Νικολαΐδης, Αλμύρας, Καστρινάκης 1, Μπιτσάκος 2, Αμπαζής 1, Μύριλος, Σπάχιτς, Εγνατιάδης 1, Αλειφτήρας.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία, νικώντας την Ισπανία 13-12 στα πέναλτι.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 της Πράγας, η εθνική υδατοσφαίρισης νέων ανδρών κατέλαβε την 8η θέση. Τον τίτλο κατέκτησε η Σερβία.
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η εθνική υδατοσφαίρισης των νεανίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σίμπενικ, χάνοντας με 12-8 από τη Ρωσία στον τελικό της διοργάνωσης.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των παίδων, μετά τη νίκη της με 11-7 επί της Κροατίας στον «μικρό τελικό» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ15, που φιλοξενήθηκε στην πόλη Λουλέ της Πορτογαλίας.
«ΧΑΛΚΙΝΟΙ» ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΟ WORLD LEAGUE
Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο World League, καθώς επικράτησε στην Τιφλίδα με 10-8 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας και ανέβηκε για τέταρτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης στο τρίτο σκαλί του βάθρου (2004, 2006 και 2016 οι προηγούμενες), εξασφαλίζοντας παράλληλα το πρώτο μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση μετά από πέντε χρόνια.
«ΧΡΥΣΟΣ» Ο ΒΑΖΑΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝ
Ο Ανδρέας Βαζαίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική και το ασημένιο στα 100μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας που έγινε στο Καζάν. Ο Απόστολος Χρήστου ήταν 3ος στα 100μ. ύπτιο στην ίδια διοργάνωση.
Ο Αλέξανδρος Κούγκουλος ήταν «χάλκινος» στα 50μ. ύπτιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων, που διεξήχθη στη Ρώμη.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ 15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 25αρας ΠΙΣΙΝΑΣ
Ικανοποίηση από την παρουσία των Ελλήνων κολυμβητών/τριών στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, που έγινε στο Αμπου Ντάμπι, καθώς συμμετείχαν σε πέντε τελικούς, ένας εκ των οποίων σε ομαδικό αγώνισμα -για πρώτη φορά από το 2002-, και ο Ανδρέας Βαζαίος κατέκτησε την τέταρτη θέση στα 200μ. μικτή ατομική (ήταν επίσης 6ος στα 100μ. μικτή ατομική), που αποτελεί το καλύτερο ελληνικό πλασάρισμα στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η τετράδα με τους Απόστολο Χρήστου (ύπτιο), Μαρίλεια Δρασίδου (πρόσθιο), Άννα Ντουντουνάκη (πεταλούδα) και Ανδρέα Βαζαίο (ελεύθερο), κατέλαβε την έβδομη θέση στον τελικό των 4Χ50μ. μικτή ομαδική mixed, τερματίζοντας σε 1:39.51. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.
Μια έβδομη θέση στα 100μ. ύπτιο και μία όγδοη στα 50μ. ύπτιο, συν τη συμμετοχή της ομάδας 4Χ50μ. μικτή ομαδική mixed στον τελικό, ήταν ο απολογισμός για τον Απόστολο Χρήστου.
Η Άννα Ντουντουνάκη, καταπονημένη από τους συνεχείς αγώνες, ήταν 10η στα 50μ. πεταλούδα και 11η στα 100μ. πεταλούδα.
Στην «παρθενική» εμφάνισή του στη διοργάνωση, ο Γιώργος Σπανουδάκης έφτασε ως τους ημιτελικούς των 100μ. μικτή ατομική.
ΤΟ «ΑΝΤΙΟ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ
Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου, λίγο πριν τις 17:00, ο 39χρονος Βασίλης Σπανούλης γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, μετά από 22 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Το έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο instagram: «Πριν από λίγο ανακοίνωσα στους προέδρους ότι ήρθε η ώρα να κλείσει το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής μου και τους ευχαρίστησα για όσα πετύχαμε μαζί. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν ήταν στενάχωρη. Το μπάσκετ μου χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και του έδωσα τα πάντα. Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου. Φεύγω περήφανος για όσα σπουδαία κατακτήθηκαν αλλά και για όσα μετά από σκληρή μάχη χάθηκαν. Πάνω απ’ όλα φεύγω γεμάτος, γιατί έζησα περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκα.
Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια, τους προέδρους, τους προπονητές, τους συμπαίκτες, τους συνεργάτες και τους αντιπάλους, μα πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για την αγάπη τους. Αυτή η αγάπη ήταν που μου έδινε τη δύναμη να προσπαθώ πιο σκληρά κάθε μέρα κι αυτή η αγάπη θα είναι για πάντα οδηγός μου. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤ ΗΚΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αγωνίστηκε (σούτινγκ γκαρντ) σε Γυμναστικό Λάρισας (1999-2001), Μαρούσι (2001-05), Παναθηναϊκό (2005-06), Χιούστον Ρόκετς (2006-07), Παναθηναϊκό (2007-10), Ολυμπιακό (2010-21).
Κατέκτησε τρεις φορές την Euroleague με Παναθηναϊκό (2009) και Ολυμπιακό (2012, 2013), αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης το 2013, ενώ κατέκτησε τρεις φορές το βραβείο του MVP του φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Παράλληλα, πανηγύρισε 7 πρωταθλήματα Ελλάδας (4 με Παναθηναϊκό και 3 με Ολυμπιακό), 4 Κύπελλα (3 με Παναθηναϊκό και 1 με Ολυμπιακό), ενώ το 2013 κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο με τον Ολυμπιακό.
Με τις εθνικές ομάδες κατέκτησε έξι μετάλλια: Δύο χρυσά, ένα με την Εθνική Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και ένα με την εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό του 2002, δυο ασημένια, ένα στο Παγκόσμιο του 2006 και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001, και δύο χάλκινα, ένα με την Εθνική Ανδρών το 2009 στο Ευρωμπάσκετ και ένα με την εθνική Εφήβων το 2000 στο Ευρωπαϊκό της Κροατίας.
Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ανά θέση. Επίσης ανάμεσα στους κορυφαίους 5 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ευρωμπάσκετ ανά θέση και στην καλύτερη δεκάδα παικτών της Euroleague τη δεκαετία 2010-20.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ MeToo ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ
Από την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αρχικά σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη του 2020 και στη συνέχεια στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας τον Γενάρη του 2021, αλλά και την τρίωρη κατάθεση που έδωσε τον Ιανουάριο του 2021 στον εισαγγελέα, ξεκίνησε το ελληνικό MeToo. Η συγκλονιστική εξομολόγησή της για όσα βίωσε, συντάραξε το πανελλήνιο και ώθησε την έκρηξη καταγγελιών -και- στον αθλητισμό. Η Μπεκατώρου αποκάλυψε την σεξουαλική κακοποίησή της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 – ΤΟ NATIONS LEAGUE 22/23
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ (21/11-18/12). Στον όμιλό της (2ος) κατετάγη στην τρίτη θέση με 10 βαθμούς σε 8 παιχνίδια, πίσω από Ισπανία και Σουηδία. Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός προπονητής, Τζον Φαν’τ Σχιπ, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής πορείας, ανακοίνωσε μέσω social media την αποχώρησή του.
Η Ελλάδα θα έχει αντιπάλους Κύπρο ή Εσθονία, Κόσοβο και Βόρεια Ιρλανδία στην προσπάθεια της να προβιβαστεί από την C στην League Β του Nations League 2022/23.
Η κλήρωση της League C, όπου ανήκει η εθνική Ελλάδας:
1: Νησιά Φερόε, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία
2: Κύπρος/Εσθονία, Κόσοβο, Ελλάδα, Β. Ιρλανδία
3: Καζακστάν/Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Σλοβακία
4: Γιβραλτάρ, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία
ΤΡΕΜΠΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ, ΝΤΑΜΠΛ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μαγική χρονιά για την ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ. Η Ένωση πανηγύρισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της, νικώντας την σουηδική Ίσταντς (30-26 και 24-20) στον διπλό τελικό, και κατέκτησε το European Cup. Η ΑΕΚ πανηγύρισε και τον τίτλο του πρωταθλήματος, επικρατώντας 2-0 του ΠΑΟΚ στη σειρά των τελικών της Α1.
Επίσης, η ΑΕΚ αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Στον τελικό του φάιναλ φορ που φιλοξενήθηκε στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης Κοζάνης, η Ένωση νίκησε 24-22 τον ΠΑΟΚ (ημίχρονο 14-11) και πήρε το τρόπαιο για πρώτη φορά από το 2014.
Στις γυναίκες ο ΠΑΟΚ έκανε το νταμπλ. Αρχικά οι «ασπρόμαυρες» νίκησαν 26-24 τη Βέροια 2017 στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου που διεξήχθη στο ΔΑΚ Κορυδαλλού, ενώ επικράτησαν του ίδιου αντιπάλου με 2-0 και στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
Ο Γιώργος Γιακκουμάκης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος στην Ολλανδία (26 γκολ με την Φένλο). Ήταν 9ος σκόρερ στην Ευρώπη για τη σεζόν 2020/21, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 βρέθηκε στην κορυφή των κορυφαίων σκόρερ στον κόσμο με 11 γκολ σε ένα μήνα, σύμφωνα με την Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS).
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, Ο ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο. Συγκέντρωσε 67 βαθμούς, 16 περισσότερους από τον Άρη. Τρίτη ήταν η ΑΕΚ με 48 και τέταρτος ο ΠΑΟκ με 47 βαθμούς.
Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου και κατέκτησε το τρόπαιο, όγδοο στην ιστορία του και τέταρτο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Κρμέντσικ στο 90΄ πέτυχε το νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ που προηγήθηκε με πέναλτι του Βιεϊρίνια στο 36΄, ενώ είχε ισοφαρίσει για τους πρωταθλητές ο Εμβιλά στο 50΄.
ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τον 40ό τίτλο στην ιστορία του και το 12ο νταμπλ στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με 3-1 του Λαυρίου στον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Προμηθέα 91-79 στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, φτάνοντας στην κατάκτηση του 20ού τροπαίου στην ιστορία του.
ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ
Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας έπειτα από αναμονή οκτώ ετών, καθώς, μετά από μια δραματική σειρά τελικών, επικράτησε 3-2 του Ολυμπιακού, αφού οι δύο ομάδες μετέφεραν τις μεταξύ τους νίκες (1-1) από την κανονική περίοδο. Οι «πράσινες» πανηγύρισαν το πέμπτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και πρώτο από το 2013.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ, Ο ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ ανδρών. Στο τελευταίο παιχνίδι του στα πλέι οφ, νίκησε 3-0 τον ΠΑΟΚ και με 50 βαθμούς (16 νίκες σε 20 αγώνες) κατέκτησε τον 30ο τίτλο στην ιστορία των Εθνικών πρωταθλημάτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Volley League Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Το Κύπελλο στις γυναίκες κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, νικώντας με 3-0 σετ τον ΑΟ Θήρας στο κλειστό της Ηλιούπολης, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του, στην πρώτη συμμετοχή του σε τελικό.
Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ LEAGUE CUP ΚΑΙ SUPER CUP ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Ο Φοίνικας Σύρου κατέκτησε League Cup και Super Cup στο βόλεϊ ανδρών. Για το Super Cup επικράτησε με 3-0 σετ (23-25, 25-27, 27-29) του Ολυμπιακού στη Ρόδο.
Στον πρώτο τελικό επαρχιακών ομάδων στην ιστορία όλων των σπορ στην Ελλάδα, ο Φοίνικας Σύρου νίκησε 3-1 σετ (15-25, 21-25, 25-22, 20-25) τον Φίλιππο στη Βέροια και κατέκτησε για δεύτερη φορά το League Cup.
«ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΞΑΝΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον 26ο διαδοχικό τίτλο του (και 62ο συνολικά στην ιστορία του θεσμού) στο 90ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης , που έγινε στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης.
Οι «ερυθρόλευκοι» συγκέντρωσαν 652.0 βαθμούς στους άνδρες, 662.5 βαθμούς στις γυναίκες και στο σύνολο 1314.5 βαθμούς.
Το Παλαιό Φάληρο (ΑΟΠΦ) πήρε την δεύτερη θέση στη βαθμολογία των σωματείων (1003 βαθμοί) και ο Άρης Θεσσαλονίκης την τρίτη (647,5).
ΓΚΕΛΑΟΥΖΟΣ ΚΑΙ ΠΡΙΒΙΛΕΤΖΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Έλληνας πρωταθλητής, Κώστας Γκελαούζος, αναδείχθηκε νικητής στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με χρόνο 2:16:49, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας. Παράλληλα, ο αθλητής του Παναθηναϊκού έσπασε και το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε ο Νίκος Πολιάς (2:17.56) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερος με χρόνο 2.22.33 ήταν ο Παναγιώτης Μπουρίκας (Μεσσηνιακός) και τρίτος ο Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) με 2.24.05.
Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο του ΓΣ Γλυφάδας ήταν η ταχύτερη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Έχοντας «γράψει» ήδη πολλά χιλιόμετρα σε κορυφαίες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα έκανε τον καλύτερο χρόνο στις γυναίκες (2:41.30), αφήνοντας πίσω της την Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) με 2.48.12 και στην τρίτη θέση τη Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΣΑΠΚ Νεάπολης) με 2.51.32, στο ντεμπούτο της στην απόσταση.
ΧΩΡΙΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FINAL 4 ΤΗΣ EUROLEAGUE
Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός κατάφεραν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Euroleague, που φιλοξενήθηκε στην Κολωνία και στο οποίο τον τίτλο κατέκτησε η Ανατολού Εφές, νικώντας 86-81 την Μπαρτσελόνα. Στον «μικρό τελικό» η Αρμάνι Μιλάνο επικράτησε 83-73 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U23. Η Ευαγγελία Αναστασιάδου ήταν 2η στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U23, η Ελένη-Μαρίνα Λεβεντέλλη 3η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23 στο σκιφ ελαφρών βαρών, η Ευαγγελία Φράγκου 3η στο σκιφ νεανίδων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, στη Βουλγαρία.
ΠΑΛΗ: Η Μαρία Πρεβολαράκη αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης στα 53 κιλά (Πολωνία), ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου κατετάγη 11η. Ο Μιχάλης Ιωσηφίδης ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών ελληνορωμαϊκής (97κ.), ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων ελευθέρας στα 79 κιλά (Γερμανία) και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Νέων ανδρών ελευθέρας στα 74κ., ενώ ο Αζαμάτ Χόσονοβ ήταν 2ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων ανδρών ελευθέρας στα 130 κιλά.
ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Η Αντωνία Γιαννακοπούλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (54κ.) και η Βασιλική Σταυρίδου το ασημένιο μετάλλιο (75κ.).
ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ: Η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα του ακροβατικού διαδρόμου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων στο Σότσι.
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών U21, στο Βέλγιο.
ΚΑΡΑΤΕ: Ο Διονύσιος Ξένος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα -67κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ (Πόρετς), ο Χρήστος-Στέφανος Ξένος ήταν 3ος στα -60κ, όπως και ο Γιώργος Τζάνος στα +84κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ, που διεξήχθη στην Κροατία. Η Λυδία Λαμπρινή Ξένου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (-54κ.), που διεξήχθη στο Τάμπερε. Η Βασιλική Πανετσίδου ήταν 2η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ (Πόρετς) στα -68κ., η Στυλιανή Ελένη Τζίλια πήρε την 3η θέση στα -53κ. νέων γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Φινλανδία, ενώ η Ελένη Χατζηλιάδου ήταν 3η στα +68κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α/Γ στο Πόρετς.
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ :Ο Κώστας Δημητρόπουλος ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών (-54κ.) και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων (-55κ.), ο Αλέξανδρος Μπαρκόφ κατετάγη 3ος στα -48κ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων (Βοσνία/Ερζεγοβίνη), ο Διονύσης Ραψομανίκης ήταν 2ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ (Βουλγαρία) στην κατηγορία των -54κ., ο Κώστας Χαμαλίδης πήρε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ στη Βουλγαρία, η Όλγα Παπαγεωργίου ήταν 3η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στην κατηγορία των -46κ., η Κωσταντινιά Παπατριανταφύλλου ήταν 3η στα -47κ. και η Θεοπούλα Σαρβανάκη 2η στα -63κ.
ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ
Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς -όπως και πέρυσι- ψηφίστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ κορυφαία αθλήτρια για το 2021 αναδείχθηκε η Μαρία Σάκκαρη.
Κορυφαία ομάδα για το 2021 αναδείχτηκε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, ενώ στον Θοδωρή Βλάχο κατέληξε ο τίτλος του Κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.
Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Νάσος Γκαβέλας με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη και τον τίτλο της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία πήρε η κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, ενώ Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2021 είναι τα ΜΙΚΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ BC3 (Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Άννα Ντέντα, Αναστασία Πυργιώτη).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ