Πυρκαγιά στα Βίλια: Η «προφητική» επιστολή λίγο πριν τη μεγάλη καταστροφή
Η "προφητική"του εξωραϊστικού συλλόγου «Αγιος Νεκτάριος» Βιλίων με μια προφητική επιστολή του προς την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και την Πολιτική Προστασία
«Ο εξωραϊστικός σύλλογος, μετά από έκτακτη συγκέντρωση των μελών του και λοιπών κατοίκων της περιοχής, επιθυμεί να σας μεταφέρει την έντονη ανησυχία των κατοίκων με την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την αντιπυρική ασφάλεια του οικισμού. Ο οικισμός αριθμεί περί τις 150 οικίες εντός σχεδίου πόλεως στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνος περιτριγυρισμένος από πυκνό παρθένο δάσος από πεύκο και αντιλαμβανόμαστε ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Ηταν στις 23 Ιουνίου 2021 όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του εξωραϊστικού συλλόγου «Αγιος Νεκτάριος» Βιλίων με μια προφητική επιστολή του προς την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και την Πολιτική Προστασία προειδοποιούσε για τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.
Νέα πυρκαγιά στα Βίλια - Μεγάλο μέτωπο κοντά σε σπίτια - Προληπτική εκκένωση δύο οικισμών
Οσα επακολούθησαν και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» είναι αποκαλυπτικά της δυσλειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με συνέπεια την καταστροφή σχεδόν 90.000 στρεμμάτων πυκνού πευκοδάσους. Στην επιστολή τους τα μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι τα πεύκα είναι «εξαιρετικά εύφλεκτα» λόγω των τομών στους κορμούς τους από τους ριτινοπαραγωγούς, οι οποίοι πάντως έχουν εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες τη δραστηριότητά τους.
Επεσήμαιναν ακόμα τον κίνδυνο από τα σπασμένα δέντρα και κλαδιά από τη χιονόπτωση του χειμώνα. Ελεγαν ακόμα ότι ναι μεν ο ΔΕΔΔΗΕ είχε μεριμνήσει ώστε να κόψει τα κλαδιά που ακουμπούσαν στους στύλους του ηλεκτρονικού ρεύματος, ωστόσο οι ρυθμοί αποκομιδής των κομμένων κλαδιών που συνιστούσαν εύφλεκτη ύλη ήταν τόσο αργοί που «χωρίς καμία πρόθεση ειρωνείας εκτιμούμε ότι η απομάκρυνσή τους δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι». Τέλος επεσήμαιναν ότι δεν είχε γίνει διάνοιξη οδών διαφυγής από τον οικισμό, ούτε συντήρηση των αγροτικών δρόμων που ήταν κατεστραμμένοι και «μόνο βαριά οχήματα μπορούν να τον διαβούν».
Τα μέλη του συλλόγου προειδοποιούσαν ότι «είναι αδύνατη η διάσωση του οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς» και ζητούσαν μεταξύ άλλων να επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο των συναρμόδιων υπηρεσιών, τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης κάτω από τους στύλους της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της αποκομιδής των κομμένων κλαδιών, καθώς επίσης να επανέλθουν οι περιπολίες της Π.Υ. στον Κιθαιρώνα και να ενεργοποιηθεί ένα παρατηρητήριο πυρασφάλειας που υπήρχε στο βουνό.
Ποια ήταν η αντίδραση στην επιστολή των κατοίκων του «Αγ. Νεκταρίου»; Η Περιφέρεια με έγγραφό της ζητούσε από τον Δήμο Μάνδρας να ολοκληρώσει τα έργα πυρασφάλειας, τονίζοντας ότι είχε διαθέσει 102.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ναι μεν προχώρησε σε κοπές κλαδιών και δέντρων, ωστόσο ανέθεσε την αποκομιδή σε άλλον εργολάβο, που –σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων– δεν ολοκλήρωσε το έργο. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του επικεφαλής της Βασίλη Παπαγεωργίου ενέταξε την περιοχή (όπως και 17 ακόμα στην Αττική) σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης» και προχώρησε σε καθαρισμούς δρόμων, κοπές δέντρων κ.ο.κ. Η Πυροσβεστική αντίθετα, αν και απάντησε ότι θα διέθετε τρία περιπολικά στον Κιθαιρώνα, τελικά δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της, ενώ το πυροφυλάκιο ουδέποτε επανδρώθηκε.
Αναιμική περιγράφεται και η αντίδραση του Δασαρχείου. Μάλιστα, μέλη άλλων εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής καταγγέλλουν στην «Κ» ότι παρά τις οχλήσεις τους προς τις δύο δασικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη του δάσους, ουσιαστικά τους απαγόρευσαν να προβούν με δικά τους έξοδα και προσωπικό σε καθαρισμούς και διανοίξεις δρόμων.
Η οργή μάλιστα κατά των υπαλλήλων της τοπικής υπηρεσίας του Δασαρχείου είναι τέτοια που, όπως πληροφορείται η «Κ», κάτοικοι και φορείς της περιοχής ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον τους. Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όσο πλησιάζει η ώρα απονομής ευθυνών για τη μεγάλη καταστροφή.
Πηγή: Kathimerini.gr