Πύρινη λαίλαπα - Τεράστιο μέτωπο στη Βόρεια Αττική - Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια

Πύρινη λαίλαπα - Τεράστιο μέτωπο στη Βόρεια Αττική  - Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια

Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος και Ιπποκράτειος Πολιτεία -Πέντε εγκαυματίες στο ΚΑΤ

 

Πύρινη λαίλαπα σαρώνει την χώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Δροσοπηγή, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό.

Συνολικά 5 εγκαυματίες με ελαφρά εγκαύματα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Εκκενώσεις χωριών

Μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί -για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες-δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια. Ήδη ανασυγκροτήθηκαν οι δυνάμεις, ενισχύθηκαν στο σημείο εκείνο και έχουν σχηματίσει μία ζώνη άμυνας καθώς η φωτιά δεν απέχει ούτε 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Στην Αγία Άννα και τα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα πριν μία ώρα περίπου που τους πληροφορούσε ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.

Οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχωρούν ακόμη και από την θάλασσα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της φωτιάς για να πάρουν τις αποφάσεις τους καθώς η απόσταση της παραλιακής ζώνης από το μέτωπό της φωτιάς είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα.

Δύσκολη η κατάσταση στη Μεσσηνία

«Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια».

Σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Μέλπεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τις μεσημβρινές ώρες το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά και έφθασε στην κοινότητα Καρνάσι».

Όπως προσέθεσε, «η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, προκαλώντας ζημιές, αλλά ήταν καταλυτική η επέμβαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις, αφού εφοδιαζόταν πολύ γρήγορα με νερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ