Μ. Σπυράκη: Σήμα κινδύνου για την βιοποικιλότητα από τη θαλάσσια βλέννα
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ζητά να πληροφορηθεί τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις επιπτώσεις του ευτροφισμού στη βιοποικιλότητα
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αλιείς στη Λήμνο και στο Βόρειο Αιγαίο από το φαινόμενο της συγκέντρωσης θαλάσσιας βλέννας, η οποία προήλθε από τη θάλασσα του Μαρμαρά, προκαλείται από τον ευτροφισμό και επιφέρει πρωτοφανείς μεταβολές σε όλη την βιοποικιλότητα.
Το μείζονος αυτό σημασίας θέμα, έφερε ενώπιον της Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας τις επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον, στην αλιεία και στον τουρισμό. «Η ΕΕ οφείλει να ενεργοποιηθεί ώστε να διαχειριστούμε τη θαλάσσια βλέννα καθώς το πρόβλημα επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικονομική δραστηριότητα στη θάλασσά μας στο Βόρειο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας μεταβάλει δραματικά την ποιότητα του θαλασσινού νερού και μετατρέπει τις ακτές σε χώρους αφόρητης δυσοσμίας με νεκρά ψάρια, κοχύλια και σφουγγάρια, αφρούς και θολά νερά. Σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις οφείλεται στη συγκέντρωση άζωτου και φώσφορου, στοιχεία τα οποία προέρχονται από αστικά λύματα και υπολείμματα λιπασμάτων κυρίως από γεωργικές εκτάσεις, αλλά και από βιομηχανικά απόβλητα.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ζητά να πληροφορηθεί τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις επιπτώσεις του ευτροφισμού στη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ρωτά για τις δράσεις που προγραμματίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη ενός υγιούς και παραγωγικού υδάτινου περιβάλλοντος και αναζητά κονδύλια για τη χρηματοδότηση ορθών πρακτικών καλλιέργειας και σωστής χρήσης λιπασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση του ευτροφισμού.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή Άρθρο 138 του Κανονισμού
Maria Spyraki (PPE)
Θέμα: Συγκέντρωση θαλάσσιας βλέννας στις ακτές της Λήμνου
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η συγκέντρωση θαλάσσιας βλέννας τις τελευταίες ημέρες στις ακτές της Λήμνου , η οποία προήλθε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ευτροφισμό και οφείλεται στη συγκέντρωση αζώτου και φώσφορου, στοιχεία τα οποία προέρχονται από αστικά λύματα και υπολείμματα λιπασμάτων που μπαίνουν σε γεωργικές εκτάσεις, αλλά και από βιομηχανικά απόβλητα.
Για το ζήτημα αυτό ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις επιπτώσεις του ευτροφισμού στη βιοποικιλότητα;
2. Ποιες δράσεις προγραμματίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη ενός υγιούς και παραγωγικού υδάτινου περιβάλλοντος;