RND: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα ολυμπιακά ακίνητα
20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τα ολυμπιακά ακίνητα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
«Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως κόστισε στην Ελλάδα η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ποσό τριπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Δύο δεκαετίες αργότερα η εικόνα πολλών ολυμπιακών ακινήτων είναι θλιβερή. Από τις 23 αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες, ελάχιστες εξακολουθούν να αξιοποιούνται και το μεγαλύτερο μέρος του ολυμπιακού κέντρου ΟΑΚΑ στα βόρεια της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένο».
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «αναβιώσει» τα ολυμπιακά ακίνητα, επενδύοντας 110 εκατομμύρια ευρώ προς τον σκοπό αυτό. Και πέραν της ανάπλασης και ανακαίνισης των αθλητικών χώρων «το ολυμπιακό κέντρο αναμένεται να επιτελεί σημαντικό ρόλο και σε έκτακτες περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών.
[…] Σε περίπτωση μίας καταστροφής δεν υπάρχει κανένα άλλο μεγάλο πάρκο ή ελεύθερος χώρος στην ευρύτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, το οποίο να μπορούσε να αξιοποιηθεί για την περίθαλψη εκτοπισμένων ή τραυματιών. Το ολυμπιακό κέντρο είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο.
Με έκταση 1.000 στρεμμάτων είναι αρκετά μεγάλο και βρίσκεται δίπλα στον κόμβο Κηφισίας, όπως και στην Αττική Οδό, από όπου μπορεί κανείς να φτάσει γρήγορα στο αεροδρόμιο της Αθήνας – γεγονός κομβικό για τη μεταφορά ειδών πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, ο χώρος έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές απαραίτητες υποδομές, όπως γεννήτριες, εγκαταστάσεις υγιεινής, μεγάλους χώρους πάρκινγκ και ελικοδρόμιο. Και μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας βρίσκονται πολύ κοντά», εξηγεί τέλος το γερμανικό μέσο.
Πηγη: DW