Handelsblatt: Πλούσιοι Κινέζοι ανεβάζουν τα ενοίκια στην Αθήνα
Pολλές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει την έκδοση βίζας για επενδυτές ακινήτων τα τελευταία χρόνια
«Αμφιλεγόμενη αλλά επικερδή», χαρακτηρίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τη «χρυσή βίζα». Η ρύθμιση που επιτρέπει στην «Ελλάδα αλλά και την Ισπανία να κερδίζουν δισεκατομμύρια από την πώληση ακινήτων αλλά και τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές από τρίτες χώρες» έχει όμως αθέμιτα αποτελέσματα: «Τα διαμερίσματα γίνονται απρόσιτα για τους ντόπιους σε πολλές περιοχές. Τα ενοίκια στην Αττική αυξήθηκαν έως και 56% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ σύμφωνα με μελέτη, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη 212.000 διαμερισμάτων».
Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο εντείνεται η κριτική για τη λεγόμενη «χρυσή βίζα». Επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη τη ζώνη Σένγκεν. «Οι επικριτές λένε ότι αυτό μετέτρεψε το δικαίωμα διαμονής της ΕΕ σε αγαθό πολυτελείας που μπορεί να αγοραστεί από τους πλούσιους», αναφέρει η Handelsblatt. «Ενώ η πρακτική ενθαρρύνει το ξέπλυμα χρήματος. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει την έκδοση βίζας για επενδυτές ακινήτων τα τελευταία χρόνια».
«Όχι όμως η Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα εμμένει στο πρόγραμμά της - και τώρα αναφέρει ένα νέο ρεκόρ: Πέρυσι εξέδωσε 4.231 άδειες διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ. Αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο έτος». Ενώ όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, «οι Κινέζοι βρίσκονται στην πρώτη θέση με 61%, ακολουθούν οι Τούρκοι με 6%, και μετά Λιβανέζοι, Ιρανοί και Βρετανοί».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει επίσης «κίνδυνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» με το πρόγραμμα Golden Visa. Αυτό έχει αντίκτυπο στην Ένωση στο σύνολό της, «καθώς μια άδεια διαμονής παρέχει το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση στον χώρο Σένγκεν», εξήγησε μια εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε από τη Handelsblatt. Αλλά οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να προειδοποιήσουν την Αθήνα, καταλήγει η HB.