Νέος ποινικός κώδικας: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη
Περισσότερα χρόνια στη φυλακή για κακουργήματα – Στο «κελί» ακόμη και για μικρές ποινές
Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου, με το πακέτο μέτρων για τη δικαιοσύνη που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Το θέμα του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών είχε καταργηθεί πριν από τρία χρόνια, έχοντας προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, όταν είχε τεθεί στη Βουλή από τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει σθεναρά ότι πρόκειται για πάγιες προσωπικές του απόψεις.
Η επαναφορά των ρυθμίσεων για αυτεπάγγελτες διώξεις τραπεζικών στελεχών και στελεχών του δημοσίου, που εξαγγέλθηκε από τον κ. Φλωρίδη κατά την παρουσίαση του συνόλου των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη δικαιοσύνη και το ποινικό μας σύστημα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έχει την έγκριση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργικού συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του νέου νόμου που προβλέπουν ότι για ποινές πάνω από τρία χρόνια όλοι θα μπαίνουν φυλακή για ένα διάστημα, ο κ. Φλωρίδης εξήγγειλε ευρύ πρόγραμμα της κυβέρνησης για ίδρυση σωφρονιστικών καταστημάτων, χώρων καλύτερα, για την κράτηση εκείνων που θα έχουν καταδίκες σε μικρές ποινές.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει
Στη φυλακή ακόμα και για μικρές ποινές
– Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη
– Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.
– Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου
– Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.
Μέχρι 20 χρόνια η ποινή για τα κακουργήματα
Με το σχέδιο νόμου αυξάνεται το ανώτατο όριο – κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, ενώ αυξάνεται και το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα κατά συρροή στα 25 έτη και για πλημμελήματα στα 10 έτη από τα 8 που ήταν μέχρι τώρα.
-Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης
Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.
Αδικήματα για εμπρησμό -συγκοινωνίες
Τα αδικήματα του εμπρησμού (ο οποίος εάν είναι με δόλο θα φθάσει και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης) και της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών θα εκδικάζονται άμεσα χωρίς την τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων.
-Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.
-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.
-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).
Κακούργημα η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκεται η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.
-Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.
-Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.
-Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.
-Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.
– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Ενδοοικογενειακή βία
-Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.
-Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησης τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.