Μισό δισ ο «λογαριασμός» για τους συνταξιούχους δικαστικούς – Τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Έως και μισό δισεκ. ευρώ υπολογίζεται η δαπάνη στην περίπτωση που καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστικούς, κόστος το οποίο θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμοδίων στελεχών του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους δικαστικούς θα σήμαινε δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 40-50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και εφόσον πρόκειται για αναδρομικές διεκδικήσεις δεκαετίας ο λογαριασμός θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ!
Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν.
- Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στις εφεξής αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν θα συζητηθούν οι υπό διαμόρφωση διατάξεις νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αντίστοιχες αιτήσεις την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, μετά τη δικαίωση τριών δικαστών που είχαν προσφύγει στις αρχές του 2021 στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την υλοποίηση της απόφασης του Μισθοδικείου.
Ακόμα και η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων (υπέρβαση 3,1 δισεκ. ευρώ) του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο, δεν θα ήταν αρκετή ώστε να δημιουργηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για να ικανοποιηθεί και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,1% του ΑΕΠ εφέτος) και να εφαρμοστεί η απόφαση του Μισθοδικείου.
- Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με το «περίσσευμα» που αφήνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων, προσωρινού χαρακτήρα, στο τέλος του έτους.
- Τα έκτακτα μέτρα θα κινηθούν μεταξύ 200- 400 εκατ. ευρώ με στόχευση την ενίσχυση οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων τα Χριστούγεννα.
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει τεθεί η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.
Επισημαίνεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Επίσης εξετάζεται η επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2024, της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό, με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες παράταση της έκπτωσης με στόχο να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τα μέσα Νοεμβρίου, όταν αφενός θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Οκτώβριο και θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τις μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών.