Πλέγμα δράσεων για την επόμενη μέρα στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πυρκαγιά
Συνολικά 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα «χάθηκαν» από τη φωτιά στη Ρόδο
Το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών, για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει, πλέον, ενεργό μέτωπο στο νησί και η κατάσταση επιχειρησιακής έκτακτης ανάγκης έχει λήξει, στη σύσκεψη συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος αυτών των περιοχών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου.
Οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:
1. Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
2. Άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
3. Εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες ήδη έχει δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της πολιτικής προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ, όπως τονίστηκε, το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και την εξαιρετική στάση των κατοίκων και των εθελοντών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης και η πρόεδρος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.
Συνολικά 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα «χάθηκαν» από τη φωτιά στη Ρόδο
Σε 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη υπολογίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Οι περισσότερες καταστροφές φυτικού κεφαλαίου εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν εκτός από ελαιόδεντρα, περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και των ΔΑΟΚ.
«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες από το δορυφορικό σύστημα "Copernicus", για να προσδιοριστούν οι καλλιέργειες εντός των καμένων περιοχών από την πύρινη λαίλαπα και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των παραγωγών, θα συντάξει ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους αποζημιώσεων», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ σε ανακοίνωσή του.
Σημαντικά μικρότερες ήταν οι ζημιές φυτικού κεφαλαίου στη περιοχή της Θεσσαλίας, οι οποίες αφορούν κυρίως καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μεγάλες είναι οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου σε μια σειρά κοινοτήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε υποδομές, εγκαταστάσεις και γεωτεχνικό εξοπλισμό, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλους και γεωργικά μηχανήματα.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές από τις τρέχουσες φωτιές έχει καθοριστεί 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους και για τις δυο περιοχές.