Welt για Ελλάδα: «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους»
Εκτενές ρεπορτάζ στην Welt για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους που εγκυμονεί.
«Πριν από 13 χρόνια, οι υπερχρεωμένοι ‘χρεωκοπημένοι Έλληνες΄ παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή γρηγορότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη οικονομία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το χρέος μειώνεται. Πώς τα κατάφερε η Ελλάδα και ποιο είναι το τίμημα;» Αυτό το ερώτημα εξετάζει σε μακροσκελές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Welt και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «(Σήμερα) η ανεργία μειώνεται, το δημόσιο χρέος και τα κόκκινα δάνεια περιορίζονται. Σύμφωνα με διεθνείς οίκους αξιολόγησης η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα - κάτι που θα προσιδίαζε με επισφράγιση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων από τις αγορές.»
Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί αυτή η θετική εξέλιξη (…) Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με προβλήματα, τα οποία ήταν υπεύθυνα εν μέρει για την κρίση στο παρελθόν. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, τα προγράμματα λιτότητας έχουν δημιουργήσει νέες οικονομικές και κοινωνικές πληγές, που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να επουλωθούν». Σε άλλο σημείο το εκτενές ρεπορτάζ εστιάζει και στα νέα οικονομικά προβλήματα που έχουν στο μεταξύ ανακύψει: «Ένα νέο φαινόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία φτάνουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας ξένων επενδυτών ακινήτων και μεσιτών AirBnB. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και το λοιπό κόστος διαβίωσης: ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.»
Από εκεί και πέρα, γεγονός είναι επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα και στον τουρισμό, με το ρεπορτάζ να παραθέτει αναλυτικά απόψεις ειδικών και οικονομολόγων, που συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη αυτή, για να είναι σταθερή και μακροπρόθεσμη, απαιτεί ένα σύνολο παραγόντων: από ισχυρούς θεσμούς μέχρι συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. «Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει: βιομηχανικές εταιρείες επενδύουν και πάλι δυναμικά στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δόθηκε επίσης βάρος στο πόσο γρήγορα και ρεαλιστικά αντέδρασε η κυβέρνηση της Αθήνας απέναντι στην πανδημία (…) Σχεδόν όλες οι διοικητικές διαδικασίες μπορούν πλέον να γίνουν διαδικτυακά (…) Η χώρα βρίσκεται επίσης στο ραντάρ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από άλλες χώρες.»
Πηγη: DW