Νέα γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με άτομα με αναπηρία και με συγγενείς τους, αλλά και με εργαζόμενους, διοικητικούς και γιατρούς των επιτροπών,
Τα νέα γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οδό Πολυτεχνείου, επισκέφθηκε και εγκαινίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή.
«Κάνουμε μια καινούργια αρχή για τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη. Τα διάσπαρτα κτίρια συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κτίριο, καινούργιο, με καλές συνθήκες εξυπηρέτησης για τους ανάπηρους. Είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά και θα συνοδευτεί με μια αντίστοιχη προσπάθεια στην Αθήνα με τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο διαγωνισμός ξεκινάει αυτές τις μέρες», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι «αύριο κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή», με την οποία, από τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρέσει κανείς αυτή καθαυτή την ιατρική εξέταση, όλα τα υπόλοιπα, από την αίτηση που κάνει ο ανάπηρος μέχρι και το τελευταίο πιστοποιητικό που παίρνει, θα γίνονται ψηφιακά. Αυτό είναι ένας εκσυγχρονισμός της όλης διαδικασίας και μια επιτάχυνση τόσο για τη λήψη των επιδομάτων όσο και για τη λήψη των συντάξεων».
Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με άτομα με αναπηρία και με συγγενείς τους, αλλά και με εργαζόμενους, διοικητικούς και γιατρούς των επιτροπών, και ρώτησε για ενδεχόμενα προβλήματα που συναντούν κατά τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Από τους γιατρούς των επιτροπών, ως κύριο πρόβλημα αναφέρθηκε η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με τον κ. Χατζηδάκη ν' απαντά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, η κυβέρνηση θα εξετάσει θετικά το ζήτημα ενίσχυσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ με ιατρικό προσωπικό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ειρηνική διαμαρτυρία υπαλλήλων και δικαιούχων έξω από το ΚΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του ΕΦΚΑ, το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας για τους συνταξιούχους, οι τρεις χιλιάδες νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές που παίρνουν κομμάτι της δουλειάς και περιορίζουν τις στοίβες πάνω στα γραφεία, όλα αυτά -και αρκετά άλλα- δεν κάνουν μόνο καλύτερη τη ζωή των ασφαλισμένων, κάνουν καλύτερη και τη ζωή των ίδιων (των υπαλλήλων)... Επιχειρούμε, με μια σειρά από κινήσεις εκσυγχρονισμού και απλής λογικής, να κάνουμε να πράγματα καλύτερα για όλους. Πιστεύω ότι και οι βραδυπορούντες θα το αντιληφθούν».
Ο υπουργός ανέφερε ότι από το 2019 ως το 2021 υπήρξε μια αύξηση στις αποφάσεις για τις συντάξεις κατά 83%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις του 2022 έχουν αποδοθεί κατά 70%. «Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Ήταν αποτέλεσμα σειράς μέτρων, για τα οποία -σχεδόν για όλα- υπήρχε αντίδραση, αλλά υπάρχει αποτέλεσμα. Εμείς πιστεύουμε σε μια πολιτική με αποτέλεσμα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.