Γ. Αμυράς: «Δεν θα αφήσουμε ψευτο-οικολόγους να μπλοκάρουν έργα αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ-Σου»
Το έργο αφορά στην απομάκρυνση κωνοφόρων δέντρων σε μια λωρίδα δέκα μέτρων περιμετρικά του Σέιχ-Σου, για την αντιπυρική προστασία των κατοίκων και των οικημάτων που γειτνιάζουν στο δάσος, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Εδώ και λίγες ημέρες σημειώνονται πρωτοφανή περιστατικά στο Σέιχ-Σου. Μια μικρή ομάδα πολιτών που υποδύονται τους «οικολόγους» επιχειρούν να εμποδίσουν τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
Οι αντιδράσεις αφορούν μόνο στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους, πλησίον της θέσης Περαιβού. Στην υπόλοιπη δασική έκταση οι εργασίες εκτελούνται κανονικά.
Το έργο αφορά στην απομάκρυνση κωνοφόρων δέντρων σε μια λωρίδα δέκα μέτρων περιμετρικά του Σέιχ-Σου, για την αντιπυρική προστασία των κατοίκων και των οικημάτων που γειτνιάζουν στο δάσος, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Ακολούθως, σε δεύτερη λωρίδα πενήντα μέτρων γίνεται απομάκρυνση μόνο ξηρών δέντρων και εύφλεκτων θάμνων, καθώς και αποκλάδωση κωνοφόρων.
Οι παραπάνω εργασίες υλοποιούνται βάσει εγκεκριμένης μελέτης και βασίζονται σε μεθοδολογία με αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα.
Οι μύθοι που διακινούνται από κάποιους, πως «κόβονται δέντρα ανεξέλεγκτα», «μπαίνουν άσχετοι και τα κόβουν», «θα μείνουμε χωρίς δάσος», «θα πνιγούμε» ή «θα χτίσουν μέσα στο δάσος» προκαλούν την κοινή λογική.
Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με αναλυτική ανακοίνωσή του, έχει ήδη ενημερώσει τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και την κοινή γνώμη για τις εργασίες που εκτελούνται και το πώς προστατεύουν το Περιαστικό Δάσος.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιεί εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομακρύνει συσσωρευμένη, επί δεκαετίες, καύσιμη βιομάζα με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Με το πρόγραμμα «Antinero» καθαρίζουμε 77.000 στρέμματα δάσους, διανοίγουμε 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και συντηρούμε 12.000 χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Σε αστικά και περιαστικά δάση, στην περιφέρεια, σε αρχαιολογικούς χώρους.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Σέιχ-Σου και σε άλλες δασικές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης με έργα προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:
● Η συντήρηση όλων των δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στις Δ.Κ. Φιλύρου, Ευκαρπίας & Λιβαδίου, καθώς και του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
● Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Ν.Μεσήμβριας και Λητής.
Είναι υπό εξέλιξη:
● Η ανάπτυξη ειδικής αντιπυρικής ζώνης πλάτους (50+10 μ.) στη μικτή ζώνη δάσους οικιστικού ιστού – δάσους στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης πιθανής δασικής πυρκαγιάς και να δώσει σημαντικό χρόνο στους κατοίκους, στους μαθητές και στους χρήστες της περιοχής αυτής να διαφύγουν με ασφάλεια και στους πυροσβέστες να καταστείλουν την πυρκαγιά πριν πλησιάσει τα κτήρια.
● Η συντήρηση και βελτίωση των δασικών δρόμων στα αναχώματα του Αξιού, στην περιοχή της Περιστεράς και του Χορτιάτη, καθώς και των λοιπών δασικών οδών στην περιοχή ευθύνης μας.
● Η απομάκρυνση της χαμηλής και μεσαίας βλάστησης πλευρικά των βασικών δασικών οδών, καθώς και των βασικών μονοπατιών δημοφιλών Χώρων Δασικής Αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
● Κατασκευάζονται μικρά τεχνικά έργα για την αποτροπή της διάβρωσης δασικών δρόμων στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, καθώς και στις περιοχές του Μελισσοχωρίου και της Ευκαρπίας.
● Η συντήρηση των Πυροφυλακείων του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
● Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Μονολόφου, Πενταλόφου, Πετρωτού, Λητής, Μελισσοχωρίου και Φιλύρου.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων… οικολογούντων να σταματήσουν τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ-Σου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει. Δεν γίνεται μόλις πιάνει κάπου φωτιά να βγαίνουν και να καταγγέλλουν ότι δεν έγιναν προληπτικά έργα και από την άλλη να τα μπλοκάρουν. Στους ψευτο-οικολόγους απαντάμε με την κοινή λογική: κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον».