Βρετανός προτείνει συναινετική διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην DW, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα πρόκειται για τη πρώτη ιστορικά διαμάχη περί αποκατάστασης αρχαιοτήτων τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας τον περασμένο Νοέμβρη στάθηκε αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων αφού η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα «Ελγίνεια» όπως αποκαλούνται, έχουν κλαπεί. Από την άλλη πλευρά, η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι τα απέκτησε νόμιμα και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο επικεφαλής του Βρετανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, Αλεξάντερ Χέρμαν το 2021 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Αποκατάσταση: Η επιστροφή αντικειμένων Τέχνης» στο οποίο μελετά σε βάθος το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζοντας ότι: «πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην πολιτιστική ατζέντα της Μεγάλης Βρετανίας και προφανώς της Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια».
Από τη άλλη πλευρά, έχει παρατηρηθεί ότι το ζήτημα αποκατάστασης αρχαιοτήτων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ με γλυπτά τα οποία αποκτήθηκαν κάτω από αμφισβητούμενες διαδικασίες κατά τη περίοδο της αποικιοκρατίας. Συγκεκριμένα η Γαλλία επέστρεψε τον Νοέμβριο, 26 έργα τέχνης στο Μπενίν (πρώην Βασίλειο της Δαχομένης) ενώ και το Χούμπολτ Φόρουμ του Βερολίνου αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο 2022 αντικείμενα τέχνης στη Νιγηρία. Μάλιστα το Νοέμβριο, το Γερμανικό Ίδρυμα Λεηλατημένης Τέχνης συγκέντρωσε 40 ειδικούς από όλο τον κόσμο για να εξετάσουν το ζήτημα της επιστροφής έργων τέχνης σε πρώην αποικίες.
Βάσει των συγκεκριμένων γεγονότων αυξάνεται το ενδιαφέρον ευαισθητοποίησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο συμβουλευτική επιτροπή της UNESCO συνέστησε στη Μεγάλη Βρετανία να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.
Ακόμα και από τη πλευρά της Βρετανίας εντείνεται το ενδιαφέρον διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου ζητήματος βάσει της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΥοuGov τον Νοέμβριο, το 56% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ενδιαφέρον έχει επίσης η άποψη του Βρετανού συγγραφέα και μελετητή της αρχαιοελληνικής μυθολογίας Στέφεν Φράι να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Αθήνα και να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο σε μορφή ψηφιακής έκθεσης 3D.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν το πρόβλημα βρίσκεται στις παγιωμένες θέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μ. Βρετανίας που εμποδίζουν την διεξαγωγή αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι: «Όσο περισσότερο κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί στη συζήτηση, αποδεικνύοντας ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν νόμιμα στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου - ή ότι κλάπηκαν και ανήκουν στην πατρίδα τους, κατά την Ελλάδα, τόσο περισσότερο αυτά τα επιχειρήματα καταλήγουν να απομακρύνουν τη μια πλευρά από την άλλη»
Αντίθετα εκτιμά ότι στη περίπτωση συναινετικών συζητήσεων «θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα μπορούσαν να δείξουν ότι ακόμη και οι πιο δυσεπίλυτες διαφορές μπορούν να επιλυθούν».