Μητροπολίτης Αρτας για την επίθεση: Άρχισαν να τσούζουν τα μάτια μου, έτρεχα
Οπως είπε ο τέως δικηγόρος ιερέα άρχισε να ραντίζει το βιτριόλι σαν αγιασμό
Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν όταν ο 37χρονος ιερομόναχος άρχισε να τους ρίχνει βιτριόλι περιέγραψαν στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος και ο τέως συνήγορος του δράστη Γιώργος Τζίγκας.
Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, «ήμουν μέλος στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο έχω υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα δεν είναι πολύ βαθιές. Έχω βγει από χθες το βράδυ το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν πάθει κάτι τα μάτια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής σε κάποιον απ’ όλους».
«Καθόμασταν οι 7 μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5 – 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων λόγω του κορωνοϊού για να έχουμε χώρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη έπιανε από τη μια άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη. Από κάτω στα έδρανα, απέναντι μας δηλαδή, ήταν από τη μια πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε όπως και ο πρόεδρος για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου. Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του.
Όταν άκουσε αυτό, συνέχισε ο κ. Καλλίνικος όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μια κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα, έκανε και μια ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας και έβγαλε το μπουκάλι. Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις, και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο. Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια. Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό. Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου μαζί με το ράσο για προφύλαξη, και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό, μου ο ίδιος συνέχιζε, παρότι εγώ έπαψα πλέον να βλέπω, γιατί δε μπορούσα, θα ήταν σα να πήγαινα να αυτοκτονήσω».
«Μόλις έριξα μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου και αμέσως πήγα με τον οδηγό του υπηρεσιακού στον Ευαγγελισμό και παρότι δεν εφημερεύανε με κοίταξαν μού είπαν ότι δεν κινδυνεύω, έβαλαν μια αλοιφή και με έστειλαν στο ΚΑΤ για να κάνει έλεγχο πλαστικός χειρουργός. Δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι θα συμβεί αυτό στο συνοδικό δικαστήριο».
Ο μητροπολίτης εκτίμησε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στην ασφάλεια της μονής Πετράκη πλέον.
Ο Μητροπολίτης Αρτας Καλλίνικος μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ και έλαβε εξιτήριο αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως “θα μπορούσαμε να είχαμε πάθει πολύ χειρότερα. Από όσο έχουμε ακούσει δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής, υπάρχουν μέλη του δικαστηρίου που είναι 80 ετών. ” είπε και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά διότι πληροφορήθηκε ότι κάποιος εκ των τραυματιών έχει υποστεί έγκαυμα κοντά σε αρτηρία και εξεταζόταν η πιθανότητα χειρουργείου.
Ο ίδιος περιέγραψε πώς όλα συνέβησαν ξαφνικά. “Όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του λόγω εκπροθέσμου και επικυρούται η απόφαση καθαιρέσεως τότε έγιναν όλα”, είπε και διευκρίνισε πως αυτές οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τα καμμένα από το υγρό άμφια, δεν απεικονίζουν αίμα αλλά το ίδιο το υγρό που ήταν κόκκινο.
Σε σχέση με άλλη παραβατική συμπεριφορά του δράστη, είπε ότι εμάς ο πόνος μας ο μεγάλος είναι ότι κάποιος χάνει την ιεροσύνη του, δηλαδή την ψυχή του.
Για το κατά πόσο ο δράστης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα είπε ότι στους φακέλους των υποθέσεων ποτέ δεν επικαλέστηκε κάτι τέτοιο.
Τέως δικηγόρος ιερέα: Άρχισε να ραντίζει το βιτριόλι σαν αγιασμό
Από πλευράς του, ο Γιώργος Τζίγκας τέως δικηγόρος του δράστη διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ ότι o ιερέας απολογούνταν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του της Ιεράς Συνόδου για κάποια αδικήματα, ποινικά και μη… Στα καλά καθούμενα (το έκανε) και ενώ είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί του αυτό με εκπλήσσει. Κάποια στιγμή αμφισβήτησε ένα νομικό ζήτημα που είχε τεθεί από την έδρα, νόμιζε ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη, σηκώθηκε όρθιος, και ευγενέστατα ζήτησε το λόγο, ρώτησε τον προεδρεύοντα αν η έδρα είναι μιλημένη από το μητροπολίτη Βεροίας, και εμείς εκπλαγήκαμε λέμε τώρα πού το πάει. Του απάντησε η έδρα προφανώς και όχι. Επανέλαβε το ερώτημα λίγο πιο έντονα, ‘αν σας έχει μιλήσει ο Βεροίας΄πάλι η έδρα απήντησε αρνητικά, και στα καλά καθούμενα τον βλέπεις να ανοίγει μια τσάντα και έβγαλε δυο μπουκάλια με καυστικό υγρό, δε μιλάμε για μπουκαλάκια μιλάμε για τουλάχιστον δίλιτρα, καταφέρθηκε εναντίον των μητροπολιτών, και άρχισε να τους ρίχνει το καυστικό υγρό και μετά το υγρό περιφερόταν παντού άρχισε να το ραντίζει σαν αγιασμό».
«Οι μητροπολίτες προσπάθησαν να κρυφτούν, πέσανε κάτω, υπήρχαν πάρα πολλά αίματα στην αίθουσα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι έριχνε νερό, θεώρησα ότι απλά ήθελε να τους βρέξει και ήθελα να τον συγκρατήσω κι εγώ, μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Φωνάζαμε όλοι να σταματήσει, ήταν τόσο γρήγορο το συμβάν ο χρόνος που εκτυλίχθηκε.
Όπως τόνισε ο κ. Τζίγκας, «κατάλαβα ότι πρόκειται για καυστικό υγρό όταν ακούμπησε και το δικό μου χέρι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Μεταβήκαμε μετά στις τουαλέτες να πλυθούμε. Τους σώσανε τα ράσα τους και εμάς τους δικηγόρους τα κοστούμια μας επειδή ήταν μακριά ρούχα (…) φανταστείτε ότι το δικό μου κοστούμι καταστράφηκε ολοσχερώς μόνο και μόνο από την επαφή».
«Υπήρχε ένας αστυνομικός έξω από την αίθουσα και αναρωτιόμασταν όλοι οι δικηγόροι χαριτολογώντας 'ο αστυνομικός τι δουλειά έχει εδώ;' Δεν είμαστε σε ποινικό δικαστήριο. Άμεσα εισήλθε η αστυνομία και ήρθε ασθενοφόρο. Δεν προσπάθησε να διαφύγει τον είδα με χειροπέδες όταν εισερχόταν στο περιπολικό. Το είχε υπονοήσει όχι την ίδια μέρα, νωρίτερα ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτη θα μπορούσε να επηρεάσει την έδρα. Του είχαμε πει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται θα μπορούσε να προσφύγει στο ΣτΕ το οποίο θα κρίνει αντικειμενικά…»