Οργή στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας για την καθυστέρηση που στοίχισε τη ζωή της 30χρονης εγκύου

Οργή στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας για την καθυστέρηση που στοίχισε τη ζωή της 30χρονης εγκύου

ΠΟΕΔΗΝ: Η άτυχη έγκυος έλαβε βοήθεια μετά από μία ώρα επειδή... το Κέντρο Υγείας Κατούνας ήταν κλειστό

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας μετά τον ξαφνικό χαμό της 30χρονης εγκύου.

Ο θάνατος της 30χρονης Μαρίας οφείλεται σε μαζική πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με την έκθεση από την ιατροδικαστή Βασιλική Τσιόλα. Η γυναίκα ήταν έγκυος στον έκτο μήνα και άφησε την τελευταία της πνοή τη Μεγάλη Παρασκευή μέσα στο σπίτι της, όπου και εντοπίστηκε νεκρή από τον σύζυγό της.

Οργή στην τοπική κοινωνία

Την ίδια ώρα, η οργή στην τοπική κοινωνία ξεχειλίζει, καθώς υπάρχουν παράπονα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrioniopress.gr, δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αλλά είναι ανοιχτό μόνο οκτώ ώρες την ημέρα.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, που κατά το παρελθόν έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις για την υπολειτουργία και υποστελέχωσή του, εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ενισχυμένο και λειτουργούσε επαρκώς, η γυναίκα μπορεί να μην χανόταν.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κατουνας... θα έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο»

Τον «εντελώς λάθος τρόπο» που λειτουργεί το σύστημα υγείας στη χώρα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον ξαφνικό θάνατο της 30χρονης εγκύου.

«Η συζήτηση για την νεαρή έγκυο γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας δεν θα έπρεπε να είναι εάν είχε πιθανότητες να ζήσει, αλλά πως έπρεπε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι το Κέντρο Υγείας Κατούνας έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο και όχι μόνο καθημερινές από το πρωί έως το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, που η άτυχη νεαρή χρειάστηκε το Κέντρο Υγείας, εκείνο δεν λειτουργούσε λόγω αργίας. «Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υπενθύμισε ένα αντίστοιχο περιστατικό που σημειώθηκε δύο χρόνια πριν σε περιοχή με επίσης κλειστό Κέντρο Υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 65χρονος. Συγκεκριμένα ο άτυχος 65χρονος ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιου του καθ’ οδόν για το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του. «Μπορεί λοιπόν η προσοχή όλων να έχει στραφεί στον κορονοϊό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε το ωράριο λειτουργίας πολλών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία και λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το Κέντρο Υγείας της Κατούνας εξυπηρετεί μεγάλα χωριά τριγύρω. Εάν το έκτακτο περιστατικό συμβεί στα τριγύρω χωριά η απόσταση είναι πάνω από 45 λεπτά. Δηλαδή το έκτακτο περιστατικό για να προσεγγίσει υγειονομική μονάδα όπως το κέντρο υγείας Αμφιλοχίας ή το Νοσοκομείο Αγρινίου χρειάζεται πάνω από μιάμιση ώρα. Για αυτό χάθηκε χάθηκε ο 65χρονος καρδιολογικό περιστατικό στο αυτοκίνητο του γιού του .Φώναξαν τότε οι κάτοικοι ξεχάστηκε. Τώρα με την τραγική νεαρή έγκυο γυναίκα να μη συμβεί το ίδιο.


Η 30χρονη από την ώρα που έλαβε την κλήση το ΕΚΑΒ χρειάστηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού στην Κατούνα δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα, άλλα μονές και άλλα ζυγές ημέρες καθώς επίσης δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. 100 κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Τώρα μάλιστα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών, γιατρών των κέντρων υγείας προς τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ