Κ. Χατζηδάκης: Δείκτες ανθρωπιάς και πολιτισμού οι δράσεις για τον αυτισμό

Κ. Χατζηδάκης: Δείκτες ανθρωπιάς και πολιτισμού οι δράσεις για τον αυτισμό

Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται σήμερα

 

«Ο αυτισμός είναι ένα εν πολλοίς άγνωστο πεδίο, μία "αόρατη" αναπηρία. Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 150 πολίτες έχουν θέματα που σχετίζονται με το ευρύτατο φάσμα του αυτισμού. Οι αριθμοί είναι επιτακτικοί και αναδεικνύουν την ανάγκη να παρέμβουμε οργανωμένα ως Πολιτεία, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται σήμερα.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο για τον αυτισμό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης δράσεων για τα άτομα για αναπηρία: «Πρώτον, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα ανίχνευσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους.

Δεύτερον, την ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, μέσω προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα, που θα "τρέξει" το 2022, με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθού και παράλληλη εργασιακή υποστήριξη και καθοδήγηση των ωφελουμένων».

«Οι δράσεις για τον αυτισμό είναι δείκτες ανθρωπιάς και πολιτισμού, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, είναι πάνω από όλα προτεραιότητα απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου για τον αυτισμό, που είναι οι εξής:

1. Πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, που θα ενσωματώνεται στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

2. Εκπόνηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένων για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στοχευμένη διασύνδεση των ατόμων αυτών με την αγορά εργασίας.

3. Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

«Οι συμπολίτες μας στο φάσμα του αυτισμού είναι στην κορυφή της ατζέντας μας καθημερινά. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα έχουμε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Για πρώτη φορά, εντάσσουμε στο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών την πρώιμη διάγνωση που οδηγεί στην έγκαιρη παρέμβαση. Και δεν σταματάμε εκεί. Προχωράμε με ουσιαστικές δράσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, αλλά και για την αποϊδρυματοποίηση, παρέχοντας σε κάθε στάδιο όλα τα εργαλεία για την ενδυνάμωση των συμπολιτών μας στο φάσμα του αυτισμού μέσα στον κοινωνικό ιστό», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό αθλητικό «μαραθώνιο» που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα αυτισμού. «Ελάτε να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και να καταγράψουμε τις επιδόσεις μας στο www.raceforautism.gr» σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, που συντόνισε την εκδήλωση, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αυτισμού μέσα στην κοινότητα με δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα, «για να έχουμε μία κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι αποκλεισμών. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως βασικός φορέας άσκησης ενταξιακής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σχεδιάζει προγράμματα και διαμορφώνει μία κοινωνία αποδοχής της διαφορετικότητας και άρσης των εμποδίων. Κοινωνία και Πολιτεία μπορούμε να κάνουμε τον αυτισμό ορατό» υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος ΕΓΕΣΑμεΑ, γγ ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών, η 'Αδα Σταματάτου, ακτιβίστρια για τον αυτισμό, η Δήμητρα Παππά, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, παιδαγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ