Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για βοήθεια αλλά και απειλές για επίταξη

Σε κατάσταση συναγερμού το ΕΣΥ - 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για βοήθεια αλλά και απειλές για επίταξη

Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής αβοήθητος, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την  ενημέρωση  για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως αν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.

Πρόσθεσε πως το "Ερυθρός Σταυρός" μετατρέπεται σε εξ ολοκλήρου covid νοσοκομείο ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Β. Κικίλιας ανέφερε πως έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για COVID περιστατικά. Συνολικά ό έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ενώ λειτουργούν επίσης 2.961 απλές κλίνες COVID.

Συνολικά νοσηλεύονται 4.648 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη τη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά χίλιους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η πανδημία και η διασπορά της νόσου στη χώρα μας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο».

Ο Β. Κικίλιας δήλωσε επίσης πως έχουν γίνει στη χώρα μας 1.340.000 δόσεις εμβολίων, και πως τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν άλλες 1,5 εκατ. δόσεις χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές τα εμβόλια που θα έρθουν από την Johnson and Johnson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ