Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ποιοι μπαίνουν στη σειρά για το εμβόλιο του κορονοϊού

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ποιοι μπαίνουν στη σειρά για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η δρομολογημένη έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer  - BioNTech επιταχύνει και στην Ελλάδα την προετοιμασία ώστε να ξεκινήσει, ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες ημέρες, η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού, γνωστή και ως Επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, όσοι μένουν και εργάζονται σε γηροκομεία και οι ασθενείς και το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων. Υπολογίζεται πως η ομάδα αυτή αριθμεί 300.000 άτομα που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται αμέσως μόλις εγκριθεί το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σειρά, ακολούθως, θα πάρουν οι πολίτες τρίτης ηλικίας με προτεραιότητα στους μεγαλύτερης ηλικίας. Θα εμβολιαστούν επίσης οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και οι ασθενείς με νοσήματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον κορονοϊό.

Στην τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη, ενώ στην τέταρτη ομάδα θα περιλαμβάνονται πολίτες 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και όσοι διαμένουν σε δομές όπως φυλακές, καταυλισμοί προσφύγων κ.τ.λ.

Η πέμπτη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών,

Η διαδικασία εμβολιασμού είναι αρκετά πολύπλοκη και το εγχείρημα δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για τη μεταφορά του εμβολίου και τη φύλαξή του σε χώρους όπου η θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να προσέρχονται για εμβολιασμό θα γίνει αυτόματα για όσους έχουν ήδη επιλέξει να εγγραφούν στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Πρόκειται για περίπου ένα εκατ. πολίτες που, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, θα ενημερωθούν κάποια χρονική στιγμή για να προσέλθουν να εμβολιαστούν σε δυο ημερομηνίες που οι ίδιοι θα μπορούν να αλλάξουν. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για καθορισμό ραντεβού, ενώ για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν online υπηρεσίες τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Η όλη επιχείρηση θέτει τεράστιες απαιτήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και θέματα ασφαλείας. Το περιστατικό κυβερνοεπίθεσης που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βρετανία με στόχο έγγραφα της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna προκαλεί ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, θα χρειαστούν 3.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στις οποίες θα βρίσκεται το εμβόλιο, ενώ ρόλο στην επιχείρηση «Ελευθερία» αναμένεται να παίξουν ο στρατός και η Πυροσβεστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ