Χωρίς νέα μέτρα παρά την αύξηση κρουσμάτων

Σε επιτήρηση και η Κύθνος

Χωρίς νέα μέτρα παρά την αύξηση κρουσμάτων

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στη διάρκεια της οποίας δεν ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά επιπλέον μέτρα για την Αττική.

Στις δηλώσεις του ο Γκ. Μαγιορκίνης εξέφρασε προβληματισμό για τον έλεγχο της πανδημίας κατά τους επόμενους μήνες όταν η κοινωνική δραστηριότητα θα μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους όπου οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ν. Χαρδαλιάς έκαναν έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζοντας παράλληλα την ευκολία να εκδηλωθούν περιστατικά υπερμετάδοσης όπως φάνηκε τα τελευταία 24ωρα με τον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα και στην κονσερβοποιία της Πέλλας.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέτρα και στην Κύθνο

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στο Δήμο Κύθνου αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρο το Δήμο Κύθνου.

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 02-10-2020 και ώρα 05.00 έως Παρασκευή 12-10-2020 και ώρα 05.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ