Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική - Διευρύνεται η χρήση μάσκας

Στα 4,8 εκατ. ευρώ τα συνολικά πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική - Διευρύνεται η χρήση μάσκας

Μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από την αρχή της πανδημίας γνωρίζουμε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Για την Αττική, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Με βάση τα κριτήρια του αλγόριθμού επιδημιολογικού ρίσκου η Περιφέρεια βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού κινδύνου, με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όμως η ιχνηλάτηση δείχνει μεγάλο αριθμό στενών επαφών και μεγάλη κινητικότητα.

Παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, όπου υπάρχει ήδη πληρότητα 60%.

Μετά από εισηγήσεις της επιτροπής ενισχύονται τα μέτρα σε ισχύ από αύριο ως 30 Σεπτεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής ως εξής:

  • Σε όλες τις συναυλίες ορίζεται όριο πληρότητας 50% (από 75%) και παοκλειστκά από καθήμενους, υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Για τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και κλειστές αίθουσες συναυλιών αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες
  • Για θέατρα κινηματογράφους ορίζεται όριο πληρότητας 50% με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια της παράστασης.
  • Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους εραγασίας και όλους τους ανοιχτούς χώρους (π.χ στάσεις λεωφορείων) όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας παντού
  • Για τις λαϊκές αγορές συμμετέχει το 50% των παραγωγών ανά κατηγορία με απόσταση 3 μ. ανά πάγκο και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Εφόσον είναι δυνατό μπορεί σε μια περιοχή να λειτουργήσει δεύτερη λαϊκή αγορά εντός της εβδομάδας.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων ορίζεται ανώτατο όριο τα 6 άτομα
  • Το λιανεμπόριο (με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ , φούρνοι) ανοίγει στις 10 το πρωί.

Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 13.243 κρούσματα, από τα οποία τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’οίκον μαζί με τις στενές επαφές στους. 1573 πήραν εξιτήριο και 7273 ανάρρωσαν κατ’οίκον.

Από την 1η Ιουλίου ως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουμε 1093 κρούσματα στις πύλες εισόδου 491.980 έλεγχοι σε σύνολο 3,827,000 εισερχομένων. Συνολικά έχουν επιβληθεί 12.200 πρόστιμα συνολικού ύψους 4,806 εκατ. ευρώ.

Επίσης με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομενα η Π.Ε. Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για 14 ημέρες.

  • Απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης στο διάστημα 00:00 – 07:00
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων στις δημόσιες συναθροίσεις με εξαίρεση τους χώρους για τους οποίους υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις (όπως καταστήματα εστίασης, κινηματογράφοι κ.τ.λ.)

Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ