Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε όσους προβούν σε άρση «ακινησίας»
Σύμφωνα με το Βήμα, περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ έχουν χαθεί την τελευταία πενταετία από τα κρατικά ταμεία λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ που έθεσαν τα οχήματά τους σε ακινησία. Παράλληλα, σχεδόν 24 χιλιάδες επαγγελματικά οχήματα, στην πλειονότητά τους φορτηγά δημόσιας χρήσης, έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση γραπτής ερώτησης του βουλευτή Κοζάνης των ΑΝΕΛ κ. Χαρίσιου Κάτανα, τα κατ' εκτίμηση απολεσθέντα έσοδα μόνο από τέλη κυκλοφορίας από το 2009 ως σήμερα έχουν ως εξής:
- Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 ΙΧ κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ
- Στα άνω των 1.900 κυβικών ΙΧ, δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300,2 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η κυρία Βαλαβάνη, «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μίας ελαστικότερης αντιμετώπισης που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, έχουν τεθεί σε ακινησία σχεδόν 24.000 επαγγελματικά οχήματα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, βρίσκονται σε ακινησία:
- 22.213 φορτηγά
- 253 συρμοί
- 51 ρυμουλκούμενα
- 323 ρυμουλκούμενα με επικαθήμενο
- 295 λεωφορεία
- 17 τρίκυκλα
- 527 επικαθήμενα
- 110 φορτηγά ρυμούλκα
- 117 ελκυστήρες.