Mercedes και BMW made in Albania

Mercedes και BMW made in Albania
Στη δέσμευση100 Ι.Χ. πολυτελείας με ξένες πινακίδες προχώρησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι έλληνες ιδιοκτήτες τους κατέχουν όλα τα δικαιολογητικά για να τα κυκλοφορούν νόμιμα στη χώρα μας.

Όπως υποστηρίζουν από το ΣΔΟΕ, πολλά από αυτά βαφτίστηκαν "αλλοδαπά" μόνο και μόνο για λόγους φοροαποφυγής.

Το «κόλπο» με την "βουλγαροποίηση" και την "Αλβανοποίηση" κυρίως των πολυτελών αυτοκινήτων, είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, το «κύμα» γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια, να επιβάλλει και φόρο πολυτελείας από την 1/1/2013. Εδώ και λίγες εβδομάδες, στα χέρια του ΣΔΟΕ έχουν δεσμευτεί 92 πολυτελή οχήματα μάρκας BMW, PORSCHE και MERCEDES και οι άνδρες του ΣΔΟΕ προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι κάτοχοί τους είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος και κυκλοφορούσαν τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες , προκειμένου να αποφύγουν τα προβλεπόμενα τεκμήρια διαβίωσης, παρουσιαζόμενοι ως κάτοικοι εξωτερικού.

Στο στόχαστρο έχουν ήδη μπει –και σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές- εταιρείες με έδρα στη Βουλγαρία οι οποίες εμφανίζουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το αυτοκίνητο. Το έργο των ελεγκτικών αρχών δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν είναι παράνομο να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες. Έτσι, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το ΙΧ ανήκει σε κάτοικο Ελλάδας. Δηλαδή, θα πρέπει να εντοπιστεί η ταυτότητα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από την βουλγαρική εταιρεία και στη συνέχεια να διαπιστωθεί ο τόπος κατοικίας του.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fpress.gr, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, 10 με 15 ΙΧ την ημέρα διαγράφονται οριστικά από τους καταλόγους του τμήματος συγκοινωνιών της περιφέρειας Αττικής με δικαιολογία την εξαγωγή τους σε χώρα του εξωτερικού, που τυγχάνει να βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα, προκειμένου όπως μας είπαν, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν κάποια από αυτά και να κυκλοφορούν νόμιμα. Αλβανία και Βουλγαρία έχουν την τιμητική τους στις εξαγωγές.

Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τα Ι.Χ.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου διενήργησε, με βάση επιχειρησιακό σχέδιο, ελέγχους σε όλη την επικράτεια σχετικά με την παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες από μη δικαιούχα πρόσωπα.

Από τους ελέγχους που διεξήχθησαν, από 21-10-2013 έως 29-10-2013, ενενήντα δύο (92) πολυτελή αυτοκίνητα δεσμεύτηκαν, προκειμένου να γίνει ο φορολογικός και τελωνειακός έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ