Τα στραπάτσα και τα survivor stories των "αυτοκινητάδων"

Τα στραπάτσα και τα survivor stories των "αυτοκινητάδων"
Εάν κάποιος αναλογιστεί ότι τη χρυσή πενταετία του 2004-2009 η ελληνική αγορά αυτοκινήτου «πουλούσε» κατά μέσο όρο 265.000 αυτοκίνητα το χρόνο και πως το 2012 η χρονιά έκλεισε με 58.500 πωλήσεις, αρκεί για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής στον κλάδο που κάποτε συνέβαλε με το 11% των φορολογικών εσόδων για το δημόσιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" που υπογράφει ο συνάδελφος Γιώργος Δασκαλόπουλος, με τις προοπτικές να παραμένουν σε βαρομετρικό χαμηλό για την επόμενη πενταετία είναι πραγματικά λίγοι και τολμηροί αυτοί που συνεχίζουν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μεταβληθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν την αναγνωρίζουν ακόμη και οι πρωταγωνιστές της.


Η αγορά του αυτοκινήτου προσέφερε πολλά disaster stories στο βωμό της ενημέρωσης την ώρα που η πραγματική τραγωδία βρισκόταν στα περισσότερα από 5.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου ο οποίος έχει τραπεζικές οφειλές της τάξης των 8 δισ. ευρώ, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπερνούν τα 200 εκατ. και τις απολύσεις να σπάνε ρεκόρ 25ετίας!


Η Ελλάδα συγκλονίστηκε στις αρχές του 2009 από το λουκέτο του εμπόρου ονείρων των Βορείων Προαστίων, Κώστα Απέργη που άφησε δεκάδες πελάτες πιστωτές στον αέρα για να αποφύγει τη σύλληψη από τα υπέρογκα χρέη στα οποία τον είχε οδηγήσει η επεκτατική πολιτική της εταιρείας του. Οι υπερπολυτελείς Ferrari και Aston Martin κατέληξαν τελικά στα υπόγεια της (επίσης) πάλαι ποτέ Marfin bank για να πουληθούν σε άλλους πελάτες και να καλύψουν τα χρέη του «πεταλούδα» εμπόρου.


Οι Μανιατόπουλοι, άλλοτε μεγαλέμποροι της Renault, γερμανικών εταιρειών και μεγάλων φορτηγών πήραν την κάτω βόλτα. Και η εκλεκτή απόγονος, Νταίζη, που συνέδεσε το όνομά της με την επέλαση της Porsche και των Cayenne ως ελληνικού status symbol την περασμένη δεκαετία, είδε την αυτοκρατορία της να κατακρημνίζεται. Το 2010 μόνο με πωλήσεις μόλις 98 αυτοκινήτων ο στόχος έπεσε έξω κατά 80%. Και οι Γερμανοί, τον Mάιο του 2011, έδωσαν το «μαγαζί» στη «Mοτοδυναμική» του Οδυσσέα Kυριακόπουλου, με πολύ χαμηλότερους βέβαια στόχους, καθώς η Porsche πουλάει στην Ελλάδα 20-25 αυτοκίνητα από τα 500-600 της περασμένης δεκαετίας. Και η κυρία Μανιατοπούλου κινδυνεύει να χάσει μερικά από τα σπίτια που της άφησαν οι γονείς της για να ξεχρεώσει. Φυσικά οι σκληροί νόμοι της αγοράς εξαφάνισαν και μεγαλύτερα ονόματα ενώ διαμόρφωσαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάποιοι ακόμα επιβιώνουν...

ΑΦΟΙ ΛΑΙΝΟΠΟΥΛΟΙ
Αναζητούν τη συνταγή του αύριο

Μια από τις πιο σκληρές μάχες στην πτώσης της αγοράς έδωσαν η Όλγα και ο Mανώλης Λαϊνόπουλος που ανέλαβαν την τύχη της οικογενειακής εταιρίας PROMOT μετά την απώλεια του πατέρα τους. Δυο παιδιά, με σπουδές σε οικονομικά και μάρκετινγκ, στο Λονδίνο, πέτυχαν αρχικά να συνεχίσουν τη θεαματική πορεία της εταιρίας, τόσο στην εμπορία αυτοκινήτων όσο και στις μπίζνες με τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Οι γνωρίζοντες θυμούνται τις επιτυχίες του αείμνηστου Λαινόπουλου με τα Unimog του ομίλου της Mercedes που γέμισαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (σε αυτά άλλωστε όφειλε και η PROMOT την προνομιακή σχέση που είχε με τους Γερανούς του Αστεριού) αλλά και τα ελικόπτερα της Eurocopter. Έτσι στην πρώτη διαχείριση πέτυχαν αύξηση κερδών του ομίλου κατά 26%. Επιτομή της στρατηγικής αυτής ήταν η Compact Lain, της Όλγας Λαϊνοπούλου που εμπορευόταν τα Smart γράφοντας τη δική της επιχειρηματική επιτυχία. Mε πωλήσεις που έσπαγαν κάθε ρεκόρ πωλήσεων, οι απόγονοι του συντηρητικού Λαινόπουλου που ήταν και επίτιμος Πρόξενος της Αυστρίας στην Ελλάδα διαμόρφωναν τις προοπτικές του δικού τους ελληνικού ονείρου. Η κρίση όμως έβαλε τέλος στις μπίζνες με το δημόσιο. Οι πωλήσεις των Mercedes κατέρρευσαν, ενώ τα περιθώρια κέρδους στα Smart δεν αρκούσαν να κρατήσουν το όμιλο. Το πιο δυνατό χτύπημα ήρθε από τη Mercedes και ήταν η διακοπή της συνεργασίας με την εταιρία που κάποτε ανέδειξε τον οικογενειακό όμιλο. Και τα δύο παιδιά του Λαινόπουλου επέλεξαν να εξαφανιστούν από το προσκήνιο ετοιμάζοντας, ίσως το επόμενο χτύπημα!

ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ
Survivor έτοιμος για χτύπημα

Αν υπάρχει ένας... αποσβεστήρας κρούσεων στην κατάρρευση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, αυτός δεν είναι άλλος από τον όμιλο Συγγελίδη. Έχοντας γίνει γνωστός τη χρυσή περίοδο από την αντιπροσωπεία των Jeep και Chrysler, αλλά διαθέτοντας και το «ατού» των Citroen για τις πιο δύσκολες ώρες, ο όμιλος με επικεφαλής τον υιό Πολυχρόνη Συγγελίδη είχε δείξει εδώ και χρόνια την προσαρμοστικότητά του στα «δύσκολα».
Το πέρασμα της Chrysler / Jeep στην ιταλική Fiat μετά την κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς έφερε την οικογένεια Συγγελίδη σε ένα μεγάλο deal με το "Gruppo" του Marcchione. Ήδη ο όμιλος είναι αποκλειστικός διανομέας των εταιρειών Jeep, Chrysler και Lancia για την Ελλάδα, έστω κι αν η Fiat πουλάει τα δικά της αυτοκίνητα μέσω του δικτύου της πολυεθνικής Fiat Auto Hellas. Στο πλαίσιο του ίδιου deal ο όμιλος Συγγελίδη συμφώνησε να διαμορφώσει την εταιρεία Auto ONE που είναι dealer των αυτοκίνητων του Gruppo Fiat (Fiat, Abarth, Alpha Romeo) στην ελληνική αγορά. Πριν μερικούς μήνες η οικογένεια Συγγελίδη ανέλαβε τις τύχες στην Ελλάδα και της γαλλικής φίρμας Peugeot. Πρόκειται για μια απόφαση εναρμονισμού στο πλαίσιο του γαλλικού ομίλου PSA (κατασκευαστή των Citroen και Peugeot) από την οποία ο Συγγελίδης κατάφερε να βρεθεί κερδισμένος, ενισχύοντας έτσι την θέση του στην επόμενη ήμερα της ελληνικής αγοράς. Στο ίδιο μοντέλο επιχειρηματικής πρακτικής είναι γνωστό ότι ο όμιλος Συγγελίδη έχει οικογενειακούς δεσμούς με τις αντιπροσωπείες των κορεατικών ομίλων Hyundai και Kia που διατηρούν ικανοποιητικά μερίδια στην ελληνική αγορά.

ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Κερδίζει τη μάχη για επιβίωση

Μπορεί ο Δημήτρης (και για όσους τον γνώριζαν από κοντά, Τάκης) Σαρακάκης να έφυγε από τη ζωή την περασμένη άνοιξη, σε ηλικία 90 ετών, σίγουρα όμως ο όμιλος που άφησε πίσω μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παρά την κρίση συνεχίζει να εκπροσωπεί στην Ελλάδα 12 φίρμες αυτοκινήτων και μηχανημάτων. Ο νεαρός Γιάννης Σαρακάκης και τα μικρότερα αδέλφια του Δημήτρης -Φραγκίσκος και Αλέξανδρος, αποτελούν σήμερα το βασικό πυρήνα της διοίκησης του ομίλου και ασχολούνται ενεργά με τις δραστηριότητες των εταιρειών που εκπροσωπεί ο όμιλος. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσπάθειες του αείμνηστου Σαρακάκη για τη βιομηχανική παραγωγή ενός ελληνικού αυτοκινήτου στα τέλη της δεκαετίας του '70 (σ.σ. που πολεμήθηκε από πολλούς κατά το ελληνικό αντιαναπτυξιακό μοντέλο...), τα σημερινά δεδομένα δεν διαμορφώνουν άλλες προοπτικές από την μάχη για επιβίωση. Και στη μάχη αυτή έχουν επικεντρωθεί οι απόγονοι του Σαρακάκη. Και μάλιστα με ικανοποιητική επιτυχία.
Ο όμιλος μπορεί να έχασε την αποκλειστικότητα των αυτοκίνητων της Volvo πριν μερικά χρόνια, κατάφερε όμως να διατηρήσει την εμπορία των φορτηγών της ίδιας εταιρίας (μια δραστηριότητα πολύ πιο επικερδή από τα ΙΧ). Παράλληλα απέσπασε τη αντιπροσώπευσης των φορτηγών της γαλλικής Renault για στρατιωτικές χρήσεις, και κυρίως διατήρησε τις δύο ατμομηχανές του ομίλου στο χώρο των επιβατικών αυτοκινήτων: τη Honda και τη Mitsubishi. Δυο φίρμες που μπορεί να μην πρωταγωνιστούν σε πωλήσεις, αλλά συνδέουν με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους Ιάπωνες κατασκευαστές με τον Έλληνας αντιπρόσωπο.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Οι εξουσίες στον γαμπρό Σταύρο

Ένας όμιλος που γιγαντώθηκε την περίοδο της ευμάρειας και τώρα αγωνίζεται για την επιβίωση είναι ο Σφακιανάκης. Με κυριότερη δραστηριότητα την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων, Suzuki και Cadillac καθώς και των φορτηγών DAF, η εταιρία μπήκε πριν μερικά χρόνια στη λιανική με κάθετες συμφωνίες για την εμπορία αυτοκινήτων Opel, Ford, MINI, Volvo, Cadillac, Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Renault, Dacia. Επίσης εμπορεύεται μοτοσικλέτες Suzuki και BMW. Η γιγάντωση του ομίλου που επιπλέον ασχολείται με τη μίσθωση οχημάτων, την εμπορία ηλεκτρονικού-τηλεπικοινωνιακού υλικού και υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας καθώς και μεσιτείες ασφαλειών, τη διανομή προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών, και την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών, αλλά και του real estate, δημιούργησε ένα περιβάλλον αμφιβολίας. Είναι ενδεικτικό ότι με την εξαγορά της Mirkat Ltd, η οποία είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας των προϊόντων Suzuki για τη Βουλγαρία, διαμόρφωσε προϋποθέσεις ανάπτυξης στη FYROM και την Αλβανία. Παράλληλα η Σφακιανάκης εξαγόρασε την εταιρεία Ergotrak, αποκλειστικό αντιπρόσωπο και διανομέα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια των μηχανημάτων Cummins, Case, Ausa, Linde, Compair και Hitachi. Και τέλος άφησε μια βούλα στην Κύπρο μέσω της Alpan Electroline Ltd που είναι αποκλειστικός εισαγωγέας ηλεκτρικών ειδών Samsung, Indesit, Kuppersbusch, Korting. Που οδήγησαν όλα αυτά; Σε αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα, που μόνο το τελευταίο εξάμηνο κατάφεραν να δείξουν βιώσιμα. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2011 είχαν οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του μάνατζμεντ, με την Μιράντα Σφακιανάκη να αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση. Πλέον η οικογένεια Σφακιανάκη ανέθεσε τα ηνία στον γαμπρό Σταύρο Τάκη...

ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
Με τη Renault στο παλμαρέ του

Οι ανακατατάξεις στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία οδηγούν τις εξελίξεις και σε άλλον έναν ελληνικό όμιλο. Το πέρασμα της Peugeot στο όμιλο Συγγελίδη μετά την καταγγελία, ύστερα από 24 χρόνια συνεργασίας, της σύμβασης με την Lion Hellas ενίσχυσε τις σχέσεις του ομίλου Θεοχαράκη με ένα άλλο γαλλικό γκρουπ. Αυτό της Renault η οποία (μετά από χρόνια στα χέρια των Μανιατόπουλων) εντάσσεται στο «παλμαρέ» της οικογένεια Θεοχαράκη, μαζί με τη Nissan. Η αλήθεια είναι ότι ο πατριάρχης της οικογένειας, Βασίλης Θεοχαράκης δεν... απέτυχε σε πολλά. Ήταν ο μόνος βιομήχανος που κατάφερε να στήσει στην Ελλάδα μια θυγατρική ξένης αυτοκινητοβιομηχανίας. Της ΤΕΟΚΑΡ με τη Nissan, για τη συναρμολόγηση των τότε Datsun). Ο ίδιος όμως πέτυχε σχεδόν σε ότι άλλο επιχείρησε: Την Εγνατία Τράπεζα που έγινε Marfin Egnatia (πριν το ναυάγιο της Laiki), τα θεραπευτήρια Metropolitan και τις δουλειές στη ναυτιλία και τις κατασκευές. Όντας 80 και πλέον ετών πάντως, ο Βασίλης Θεοχαράκης με την προίκα της Renault μοιράζει τις αυτοκινητιστικές μπίζνες της οικογένειας. Ήδη η θυγατέρα Ντένη αναλαμβάνει το «φιλέτο» (όπως λένε οι υπόλοιποι στην οικογένεια) των Renault και Dacia. Ο ανιψιός του Τάκης αναλαμβάνει τα ηνία του «διαμαντιού» του ομίλου, της Nissan. Στο πλευρό του και η Αννίτα Θεοχαράκη η οποία λαμβάνει επιτελικό ρόλο στην ίδια εταιρία. Και η αντιπροσωπεία της Chevrolet, παραμένει στα χέρια του Θάνου Παπαδόπουλου, συζύγου της Ντένη. Όλα αυτά οικογενειακού περιβάλλοντος επιτρέποντος βέβαια μια και όπως ακούγεται σε κάποια από τα ζευγάρια υπάρχουν σύννεφα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ