Χωρίς «ελαφρύνσεις» οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο η πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο και κλιμακωτές εκπτώσεις από 50% έως 5% στις εισφορές αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα, θα αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς και όχι τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, για τους ασφαλισμένους του οποίου θα ισχύσει η περίοδος χάριτος για τους νεοεισερχόμενους (0-5 χρόνια) στο επάγγελμα.
Αναλυτικά, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα έχουν δυνατότητα, για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος να υπολογίζουν τις εισφορές τους στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ. Παράλληλα, για τα δύο πρώτα χρόνια της άσκησης επαγγέλματος η εισφορά για κύρια ασφάλιση θα υπολογίζεται στο 14% αντί για 20% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος η εισφορά θα ανέρχεται στο 17%, αντί για 20%.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η συγκέντρωση εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ δεν είναι ανάλογη με αυτή που παρουσιάζουν τα εισοδήματα των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών του ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται αντίστοιχα μέτρα στήριξης των μεσαίων εισοδημάτων.
Να σημειωθεί ότι η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας με τις εκπτώσεις από 50% έως 5% για τρία χρόνια (2017-2019) έχει ήδη απορριφθεί από τους επιστημονικούς φορείς.
Η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κομμάτων, έκανε πρόταση για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Πρόκειται για μια γνωστή από το 2012 πρόταση της ΕΣΕΕ για τους «εντός κρίσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες», που δεν είχαν χρέη προ του 2009 και οι οφειλές τους είναι σε άμεση συνάρτηση με την κρίση και την επταετή ήδη ύφεση.
Σύμφωνα με αυτή, από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα τυπικό επιτόκιο ύψους 1% - 1,5%, ενώ στην ουσία οι επιλογές που θα βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε ενδιαφερομένου, εξειδικεύονται ως εξής:
* Κατά την περίοδο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους (κεφάλαιο), είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαγραφή του χρέους, οπότε και θα επέρχεται αναπροσαρμογή των αποδοχών στα προβλεπόμενα επίπεδα.
* Η δεύτερη εναλλακτική λύση στην οποία η ΕΣΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, αποτυπώνεται στο δικαίωμα που θα πρέπει να παρέχεται στον προς συνταξιοδότηση επιτηδευματία για αποποίηση του ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή, μία δυνατότητα που θα έχει ανάλογες επιπτώσεις στις συντάξιμες αποδοχές του (αναλογική μείωση συντάξεων).
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η υιοθέτηση και η υλοποίηση της πρότασής της θα είναι κέρδος για όλους και θα βοηθήσει τον ΟΑΕΕ να καλύψει σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεών του, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους οφειλέτες του να επανενταχθούν στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας με το νέο ασφαλιστικό.
Μάλιστα, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης αναφέρθηκε και στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας, η οποία όμως εντέλει δεν αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε μ εταξύ άλλων, πως η ΕΣΕΕ εξετάζει προσεκτικά τη νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που περιλαμβάνει κλιμακωτά έκπτωση στις εισφορές μέχρι και 50% για μία τριετία, καθώς και το ειδικό καθεστώς εισόδου και εξόδου μειωμένων εισφορών, που υπολογίζεται να ωφελήσει τα 2/3 των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και να διευρύνει τη φορολογική βάση".
Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι οι ενεργοί οφειλέτες του ΟΑΕΕ αγγίζουν πια τους 322.632 με συνολικό χρέος 8,2 δισ. ευρώ. Σε αυτούς προστίθενται 232.290 που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και χρωστούν 2,4 δισ. ευρώ, έσοδα που ο Οργανισμός πρέπει να θεωρεί χαμένα...
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως 220.000 ελευθεροεπαγγελματίες έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και 126.264 έχουν ενεργές ρυθμίσεις, με ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή 1,8 δισ. ευρώ.