Κατρούγκαλος: Δεν θα δεχτούμε περαιτέρω μείωση της εθνικής σύνταξης

 Κατρούγκαλος: Δεν θα δεχτούμε περαιτέρω μείωση της εθνικής σύνταξης
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο ασφαλιστικό με κόκκινες γραμμές που αφορούν σε κύριες συντάξεις και δεν θα δεχθεί μείωση στο επίπεδο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Πρόταξε μάλιστα ως πλεονέκτημα της παρούσας κυβέρνησης το γεγονός ότι συνέταξε η ίδια το ασφαλιστικό και οι δανειστές γνωρίζει ότι δεν πέφτει θύμα κοροϊδίας.

Είπε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της.

"Δεν έχουμε αυταπάτες για την ποιότητα και την ένταση της διαπραγμάτευσης απλώς όμως εμείς έχουμε το πλεονέκτημα σε σχέση με τους προηγούμενους ότι συντάξαμε οι ίδιοι το σχέδιο της μεταρρύθμισης, δεν μας ήρθε απ' έξω, άρα για πρώτη φορά αυτοί παίζουν με τη δική μας ατζέντα, σχολιάζουν ένα δικό μας κείμενο", σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα εμμείνει η κυβέρνηση στο να μην μειωθούν άλλο οι συντάξεις καθώς δωδέκατη μείωση δεν αντέχουν οι συνταξιούχοι.

Τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για προστασία και των επικουρικών συντάξεων με το σχέδιο για εισφορές 1,5%, ωστόσο δεν υπάρχει απάντηση από τους δανειστές.

"Στη διαπραγμάτευση υπάρχει δούναι και λαβείν, προσπαθείς όμως στα ουσιώδη σημεία να μην κάνεις υποχώρηση", είπε.

Ανέφερε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 360 ευρώ.

Ο υπουργός είπε ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει, δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με "μαϊμού" ενοποίηση των ταμείων.

Υπογράμμισε επίσης ότι "θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο, ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ