Kατρούγκαλος: Θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για εθνική σύνταξη από δανειστές

Kατρούγκαλος: Θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για εθνική σύνταξη από δανειστές
Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν διαπραγματεύεται μείωση των κύριων συντάξεων επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι θα δοθεί μάχη για να μη μειωθούν και οι επικουρικές.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης η μείωση των κύριων συντάξεων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για σύγκρουση, εξηγώντας ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή της θα μεταθέσει "τη συζήτηση εκεί που το γήπεδο για μας θα είναι καλό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Σε ό,τι αφορά ο υπουργός Εργασίας είπε: "Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση λες ότι ένα πράγμα είναι έξω από το τραπέζι. Αυτό το πράγμα είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Δεν μπορείς να πεις ότι όλα τα πράγματα που έχεις θέσει εσύ ως αρχική πρόταση είναι έξω από το τραπέζι. Θα πάμε να παλέψουμε ώστε και οι επικουρικές συντάξεις να μη μειωθούν".

Από την πλευρά των δανειστών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση, όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι πιθανότατα θα θέσουν θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

"Επίσημη απάντηση από τους δανειστές δεν έχουμε ακόμη πάρει. Ξέρουμε ότι η λογική τους είναι μια λογική πλήρους ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών. Στο μυαλό ορισμένων από αυτούς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα έπρεπε να μοιάζει με ένα σύστημα ιδιωτικής. Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Θέλουμε η κοινωνική ασφάλιση να έχει χαρακτήρα αναδιανεμητικό. Να βοηθάει κυρίως τους φτωχούς και τα μέσα εισοδήματα και για όλους να δίνει τουλάχιστον μια αξιοπρεπή σύνταξη. Οι προτάσεις καλύπτουν κάτι τέτοιο", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η εθνική σύνταξη είναι διαπραγματεύσιμη και μήπως οι δανειστές πουν ότι είναι μεγάλη ή να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:

"Αυτό θα μας πουν κατά πάσα πιθανότητα, αλλά για πρώτη φορά είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε όχι όπως στο παρελθόν αλλά με όρους υπεράσπισης πλήρως των δικών μας συμφερόντων...η κουβέντα γίνεται στη δική μας ατζέντα, όχι στη δική τους".

Για το ενδεχόμενο, τέλος, καθυστέρησης της αξιολόγησης λόγω ασφαλιστικού υπογράμμισε: "Θέλουμε γρήγορα την αξιολόγηση γιατί μετά θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν θέλουμε την όποια αξιολόγηση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ