«Ψαλίδι» έως και 20% στις συντάξεις - Οι μεγάλοι χαμένοι του Ασφαλιστικού

«Ψαλίδι» έως και 20% στις συντάξεις - Οι μεγάλοι χαμένοι του Ασφαλιστικού
Σενάρια για μείωση στις συντάξεις από 5% εώς και 20% πέφτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνηση με τους θεσμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται σενάρια για μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% έως 20% και αφορούν σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι θέλουν μειώσεις που μειώνουν τις συντάξεις στο 55% του μισθού, ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και οι συντάξεις έπεφταν ως το 60% του μισθού.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα βέτο από την πλευρά των δανειστών για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε, για παράδειγμα, η μέση σύνταξη σε μισθό 1.450 ευρώ να μην ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους δανειστές ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών, και κατά δεύτερο λόγο από περιορισμένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Κυβερνητικός στόχος παραμένει να περιοριστούν οι περικοπές των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5 - 1.

Βάση για τον υπολογισμό των περικοπών θα είναι 384 ευρώ τα οποία θα αποτελέσουν από το 2016 το κατώτατο εγγυημένο από το κράτος όριο σύνταξης για όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση διάφορα κριτήρια όπως τα έτη ασφάλισης και η ηλικία αποχώρησης από την εργασία.

Παράδειγμα: Κάποιος που αποχώρησε με 35 έτη ασφάλισης και θα έπαιρνε 1.200 ευρώ σύνταξη, θα λάβει την κατώτατη εγγυημένη που είναι τα 384 ευρώ και τα υπόλοιπα 816 θα υπολογιστούν βάσει κριτηρίων όπως τα έτη ασφάλισης, και οι εισφορές.

Στο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθούν αρχικά οι γενικές κατευθύνσεις και οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης, οι οποίες στη συνέχεια θα εξειδικευτούν.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού είναι:

  • Συνταξιούχοι με υψηλές επικουρικές
  • Συνταξιούχοι μικρής ηλικίας
  • Συνταξιούχοι οι οποίοι αποχώρησαν πριν τα 67 με μειωμένη σύνταξη
  • Συνταξιούχοι του δημοσίου που κλείνουν 35ετια
  • Συνταξιούχοι που παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις
  • Συνταξιούχοι με λίγα έτη ασφάλισης και υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης
  • Μητέρες ανηλίκων παιδιών
  • Δικαιούχοι ΕΚΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ