Έτσι, θα καλυφθεί η τρύπα του ασφαλιστικού

Έτσι, θα καλυφθεί η τρύπα του ασφαλιστικού
Με μια τερατώδη «τρύπα» στα οικονομικά του ασφαλιστικού της τάξεως των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ ήρθαν αντιμέτωπες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, στην προσπάθειά τους να «ποσοτικοποιήσουν» τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν και πήραν στις αποσκευές τους τα πρώτα νούμερα που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά ωστόσο, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι κατά την επαναφορά τους τον Νοέμβριο, θα έχουν πολύ άγριες διαθέσεις απαιτώντας την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

1. Το μνημόνιο ορίζει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να περιοριστεί κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016 ήτοι κατά περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε τη δική της εκδοχή για το πώς θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό διά του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Προσθέτει τα μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2015 (432 εκατ. ευρώ) και προσθέτει σε αυτά 1,268 δισ. ευρώ που θα είναι τα μέτρα του 2016. Για να συγκεντρώσει αυτό το ποσό, η ελληνική κυβέρνηση συνυπολογίζει και τα 360 εκατ. ευρώ που περιμένει να εισπράξει μέσα στο 2016 από την εισφορά υπέρ υγείας στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Τι απομένει λοιπόν; Κατά την κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλιστούν 258 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων του δημοσίου και 464 εκατ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα. Μένει να φανεί αν οι δανειστές θα συμφωνήσουν με αυτή την εκτίμηση. Αν ναι, ο λογαριασμός από τη συγκεκριμένη ιστορία θα είναι γύρω στα 710 εκατ. ευρώ. Αν η τρόικα ζητήσει να μην ληφθεί υπόψη η εισφορά υπέρ υγείας, τότε ο λογαριασμός θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

2. Στον λογαριασμό του 1% του ΑΕΠ, δεν περιλαμβάνεται το ποσό που απαιτείται για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και το οποίο εκτιμάται σε περίπου 380 εκατ. ευρώ

3. Το ΣτΕ έχει κρίνει παράνομες όλες τις περικοπές συντάξεων μετά το 2012. Αυτό δημιουργεί έναν «λογαριασμό» της τάξεως των 4 δισ. ευρώ καθώς τόση είναι η αξία των περικοπών που έχουν γίνει μέσα στην 3ετία.

4. Εχει δημιουργηθεί ένα «κρυφό έλλειμμα» στο ασφαλιστικό το οποίο δημιουργείται από το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 300.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Αυτές οι συντάξεις πρέπει να καταβληθούν. Για να κλείσει η υπόθεση, απαιτούνται περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να πέσει ο μέσος χρόνος απονομής των συντάξεων στους 8μήνες (σήμερα φτάνει και στα δύο χρόνια) απαιτούνται τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

5. Η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, έχει φτάσει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ αυξημένο κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 λόγω… γαλαντομίας της κυβέρνησης (δεν άλλαξε τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Μόνο για το 2016, η δαπάνη θα πρέπει να περιοριστεί κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ καθώς δεσμευόμαστε να περιορίσουμε τη δαπάνη κατά 20% και να εξαλείψουμε το επίδομα μέχρι το 2019.

ΠΡΟΑΑΡΜΟΓΗ. Αν προστεθούν όλα αυτά τα ποσά, προκύπτει η ανάγκη για μια «προσαρμογή» μαμούθ η οποία προσεγγίζει στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς θα βρεθεί ένα τέτοιο τεράστιο ποσό;

Ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του μιλάει για καθιέρωση –με νόμο- νέων συντελεστών αναπλήρωσης οι οποίοι θα είναι κοινοί για όλους: Τόσο για τα 2,65 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ήδη βγει στη σύνταξη όσο και για τους σημερινούς εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα ο υπουργός έχει στο μυαλό του τη θέσπιση μιας αντίστροφα προοδευτικής κλίμακας η οποία θα προβλέπει υψηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης για αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης γι’ αυτούς που έβγαζαν περισσότερα κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Στην πράξη όμως, θα φανεί ότι το να θεσπιστούν συντελεστές αναπλήρωσης ακόμη και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον. Πώς θα βρουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων τις συντάξιμες αποδοχές ανθρώπων που έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας ακόμη και τη δεκαετία του ‘70 ή του ’80; Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ερμητικά κλεισμένα σε φακέλους οι οποίοι για να ανοίξουν εκ νέου θα χρειαστούν μήνες.


Σενάριο για τις αποκρατικοποιήσεις

Τι λοιπόν έχει στο μυαλό του ο υπουργός Εργασίας; Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ασφαλιστικό, έλεγαν αργά την Πέμπτη στο moneypro, ότι πίσω από τις ανακοινώσεις Κατρούγκαλου, στην πραγματικότητα κρύβεται μια νέα περικοπή των συντάξεων με τα χαρακτηριστικά του «όλα σε ένα». Τι ακριβώς εννοούσαν; Οτι μια από τις σκέψεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ακυρωθούν όλες οι περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις συντάξεις και να επιβληθεί μια καινούργια περικοπή με τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, υπάρχει η δέσμευση για διασφάλιση των συντάξεων έως του ποσού των 1.000 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί όμως αυτό και παράλληλα να προκύψει και η περικοπή των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα πρέπει να περικοπούν –κατά μέσο όρο- πάνω από 33%. (ο μέσος όρος υποδηλώνει και ψαλίδισμα έως και 50%).

Πώς θα μπορούσαν να μετριαστούν αυτά τα τερατώδη ποσοστά; Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι υπάρχουν σκέψεις να μην γίνει όλη η περικοπή αποκλειστικά από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρώτον εξετάζεται το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Και δεύτερον έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση, το 25% των πόρων του υπό σύσταση ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (είναι το 25% που μπορεί να διαθέσει ελεύθερα η κυβέρνηση δεδομένου ότι το υπόλοιπο 75% θα πηγαίνει για το χρέος) να πηγαίνει κατευθείαν σε έναν «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ