Δημόσιο: Ερχονται αλλαγές σε μισθούς, αξιολόγηση, επιδόματα

Δημόσιο: Ερχονται αλλαγές σε μισθούς, αξιολόγηση, επιδόματα
Αλλαγές σε όλο το δημόσιο με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι τα μέσα του 2016 προωθεί η κυβέρνηση καθώς προβλέπονται στο νέο μνημόνιο χρονοδιαγράμματα τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές όσο όμως και για μειώσεις του μισθολογικού κόστους.

Οι συσκέψεις του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αν. υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το Εθνος, οι αλλαγές στο Δημόσιο θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αλλαγές που αφορούν στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων έχουν να κάνουν με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό για τα ειδικά μισθολόγια και τη διατήρηση μόνο τεσσάρων επιδομάτων τα οποία ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κίνητρο επίτευξης στόχων και οικογενειακή παροχή είναι τα μόνα επιδόματα που θα μείνουν.

Παράλληλα έρχεται γενική μείωση αποδοχών της τάξης του 10%, αλλά και συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10, αλλά και μείωση της προσωπικής διαφοράς την οποία λαμβάνουν σήμερα περίπου 65.000 υπάλληλοι. Συνολικά αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε ό,τι αφορά στους μισθούς.

Εντομεταξύ έρχεται ένα δεύτερο κύμα κινητικότητας το οποίο θα είναι εθελοντικό (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) για την κάλυψη κενών θέσεων, ενώ παράλληλα θα τρέξει η δημιουργία του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων με καταγραφή θέσεων, καθηκόντων και προσόντων, βασικό εργαλείο για την κινητικότητα. Αμέσως μετά αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, από προϊσταμένους, υφισταμένους, αλλά και τους πολίτες.

Τέλος αναμένεται η αναβάθμιση του ρόλου του εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ