Έρχονται οι συντάξεις των… 230 ευρώ – Σε ποιους θα αποδίδονται
Η σύνταξη, στο σύνολό της, δεν θα χορηγείται μεπεριουσιακά κριτήρια ωστόσο το «μη ανταποδοτικό» κομμάτι της σύνταξης(ουσιαστικά η κατώτατη σύνταξη που θα εγγυάται το κράτος) θα δίδεται μεεισοδηματικά κριτήρια δηλαδή σε σαφώς λιγότερους δικαιούχους σε σχέση μεσήμερα). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Χρόνο με τον χρόνο, θα δημιουργείταιένας… στρατός συνταξιούχων που θα παίρνουν σύνταξη της τάξεως των 230-350ευρώ τον μήνα.
Μπορεί η κύρια και η επικουρική σύνταξη να μην «συγχωνευτούν»όμως το ποσοστό αναπλήρωσης (δηλαδή το μέρος εκείνο των μισθολογικώναποδοχών που θα λαμβάνει ως σύνταξη ο δικαιούχος, θα υποχωρήσει ενδεχομένωςκαι κάτω από 50% ανοίγοντας έτσι πεδίον δόξης λαμπρό για την επαγγελματική(προαιρετική) ασφάλιση όπως επίσης και για την ιδιωτική.Οι προεκλογικές σκοπιμότητες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί τις τελευταίεςεβδομάδες η αλήθεια για το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί στο ασφαλιστικόαμέσως μετά τις εκλογές. Ακραία σενάρια όπως αυτό για τη θέσπιση ανώτατουπλαφόν στις συντάξεις ή για χορήγηση σύνταξης με βάση περιουσιακά κριτήρια)διαψεύστηκαν μεν χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το είναι αυτό που θα πραγματικά θασυμβεί.
Με βάση το μνημόνιο, πρέπει να εκπληρωθούν δύσκολοι στόχοι οι οποίοιανεβάζουν τον «λογαριασμό» των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ακόμη και πάνωαπό τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η επιβολή μέτρων που θα αναπληρώσουντη… ζημιά από την απόφαση του ΣτΕ (έκρινε ως παράνομες τις περικοπές στιςσυντάξεις που έγιναν μετά το 2012) μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό τεσσάρωνδισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμεδεσμευτεί ότι θα περικόψουμε από τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά και το κόστοςαπό τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, ο λογαριασμόςεκτοξεύεται πάνω από τα έξι δις. ευρώ.
Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν μέτρα σε δύο κατευθύνσεις:
1. Μέτρα άμεσης απόδοσης που εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα πλήξουν εκνέου τους υφιστάμενους συνταξιούχους και
2. Μέτρα που θα «κουρέψουν» τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων μεπαρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού
Ως προς την πρώτη εκκρεμότητα, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της κάλπης, θααποφασιστεί ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό; Δύο τα σενάρια: Το πρώτοπροβλέπει τη μετατόπιση των βαρών σε αυτούς που έχουν άθροισμα κύριας καιεπικουρικής σύνταξης πάνω από ένα επίπεδο (π.χ 1000 ευρώ). Το πλεονέκτημα είναιότι δεν θίγονται οι πολλοί (σ.σ.: η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνεικάτω από 1000 ευρώ). Το μειονέκτημα είναι ότι τα ποσοστά της περικοπής στουςέχοντες σύνταξη άνω των 1000 ευρώ θα είναι εκρηκτικά ενδεχομένως και πάνω από30-40%. Πέραν του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει η επιβολή μιας τέτοιαςεισφοράς (κατανάλωση, φορολογικά έσοδα κλπ), θα ισοπεδώσει και κάθε κίνητρο γιαασφάλιση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικονομικά των ασφαλιστικώνταμείων.
Το δεύτερο σενάριο, είναι το ακριβώς ανάποδο: Να επιβληθεί μια οριζόντιαεισφορά σε όλους τους συνταξιούχους (π.χ της τάξεως του 20%) που θαεξοικονομήσει τα περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η λύση θα δημιουργήσει«στρατιές» δυσαρεστημένων καθώς αυτοί που έχουν άθροισμα κύριας καιεπικουρικής σύνταξης κάτω από 1000 ευρώ είναι… εκατομμύρια.
Οι ελληνικές προτάσεις για την τελική λύση που θα δοθεί «μαγειρεύονται» στοπλαίσιο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εργασίας και η οποίααναμένεται να δώσει το τελικό της πόρισμα μέσα στον Οκτώβριο. Το πόρισμαβέβαια, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση πόσο μάλλον ότανοι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τογεγονός λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή όλα είναι στο τραπέζι –εκτός από τους στόχουςβέβαια που θα πρέπει να επιτευχθούν δηλαδή οι περικοπές των έξι δισεκατομμυρίωνευρώ αλλά και η μείωση των μελλοντικών συντάξεων- άφησε περιθώρια για σενάριακαι πολιτική εκμετάλλευση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις Αλέξη Μητρόπουλου περί καθιέρωσηςπεριουσιακού κριτηρίου στη χορήγηση της σύνταξης. Με σκληρή διάψευση, τουπουργείο Εργασίας αμφισβήτησε ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Ωστόσο… ξέχασε ναεπιβεβαιώσει ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων γιατη χορήγηση των κατώτατων συντάξεων όπως επίσης και ότι η αρμόδια επιτροπή γιατο ασφαλιστικό εξετάζει μέτρα που καθιστούν τη σύνταξη ανταποδοτική παροχή: ότιπληρώνουμε κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου, αυτό είναι που θαεισπράττουμε μόλις συνταξιοδοτηθούμε. Στο τραπέζι, βρίσκεται η μείωση τωνσυντελεστών αναπλήρωσης με «αντάλλαγμα» της ισχυροποίησης της επαγγελματικήςασφάλισης (γιατί όχι και της ιδιωτικής).
Εισοδηματικά κριτήρια και 67ο έτος
Τι σημαίνει θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της κατώτατηςεγγυημένης σύνταξης; Τον Ιούλιο, νομοθετήθηκε ότι για όσους παίρνουν σύνταξηπριν τα 67, θα εισπράττουν όχι την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη αλλά μόνο τοανταποδοτικό κομμάτι αυτής. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον15.000 άτομα τα οποία θα συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο (περίπου ο ένας στουςτέσσερις νέους συνταξιούχους) να εισπράττουν συντάξεις της τάξεως των 230-350ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Και μετά; Με βάση τασημερινά δεδομένα, η σύνταξη θα αποκαθίσταται στα ελάχιστα εγγυημένα επίπεδα.
Αυτό που αναφέρει όμως το μνημόνιο -η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων- αλλάζειτο σκηνικό. Όποιος δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν, θαεξακολουθήσει να εισπράττει τις συντάξεις των 230-350 ευρώ και μετά τησυμπλήρωση του 67ου έτους δηλαδή, για πάντα.
πηγή: Από την εφμερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας